Американци предупреждават за заплаха от ирански дронове в Северна Африка

Дроновете камикадзе представляват заплаха за геостратегическия баланс

Американци предупреждават за заплаха от ирански дронове в Северна Африка | StandartNews.com

Дроновете камикадзе представляват заплаха за геостратегическия баланс, тъй като страни като Иран ги произвеждат масово, за да ги раздават на бунтовнически фракции и така да подхранват войни в Близкия изток и Африка, особено в зоната на Магреба, където е и Мароко.

„Сега ирански дронове са разположени в Северна Африка, пряко заплашвайки Мароко“, каза Луелин Кинг, американски експерт по стратегическите въпроси, пред Boston Herald.

В статия, обясняваща как Иран води надпреварата с дронове в Близкия изток, експертът посочва, че изправени пред тази ситуация „мароканските дипломати активно повдигат въпроса пред западните правителства“.

Всъщност Мароко вече предупреди няколко пъти за въоръжаването на сепаратистката милиция Полисарио с дронове камикадзе от Иран, със съучастието на Алжир. Ислямската република не само доставя оръжие, но и предоставя военно обучение на членове на сепаратисткия фронт.

Иран се превърна в най-развитата и напреднала държава в производството на дронове камикадзе, тъй като овладяването на тази бойна машина датира от 80-те години и те бяха използвани във войната с Ирак, въпреки че по това време дроновете изпълняваха само мисии по наблюдение.

Днес иранската армия твърди, че нейният отбранителен индустриален комплекс може да произвежда на местно ниво двигателите и всички части на нейните дронове.

Докато светът беше съсредоточен върху ядрената програма на Иран през последните години, Техеран ставаше все по-усъвършенстван в своите дронове и по този начин се превърна в основния доставчик на военните машини за диктатори и бунтовници, използвани и в руско-украинската война.

Според анализатора иранските дронове са „все по-сложни“ и „заловените американски самолети са вдъхновили иранските инженери“, които са разработили и свои „авангардни технологии“.

Те са леки, евтини, лесни за транспортиране и прикриване, освен това сегашното поколение ирански дронове могат да носят големи балистични товари, както и да летят до 24 часа автономно.

Цитирайки Илан Бърман, старши вицепрезидент на Американския съвет за външна политика, Луелин Кинг казва, че Иран е стигнал до заключението, че мощта му не е в съревнованието с по-големите сили, а в подпомагането на асиметричните конфликти.

„Мароко изрази истинска загриженост относно тези дронове“, припомня той, посочвайки, че тези машини може и да не спечелят войната, но „те могат да нанесат огромни щети на различни цели, вариращи от туристически курорти, исторически места за поклонение и култура, до военни съоръжения, електрически мрежи и електроцентрали.“

За Илан Бърман „това, което липсва, са адекватни защити срещу атаки с дронове, независимо дали са единични атаки, причиняващи щети, или рояци, предназначени да причинят значителни щети“. И единствената ефективна защита срещу дронове, казва той, е израелският Железен купол, построен с израелска технология и подпомаган и финансиран от САЩ.

Досега Израел не беше склонен да продава своя Iron Dome, който може да улови нисколетящи снаряди на разстояние до 4 километра. Това е комплексно радарно базирано мобилно отбранително устройство, предназначено да унищожава ракети и дронове, пристигащи от Газа и нейните съседи Сирия и Ливан, и двете защитаващи ирански интереси.

От своя страна Мароко предупреждава света за променящата се стратегическа динамика в региона на Северна Африка и възможността почти всички страни да бъдат атакувани от дронове, машини, които са се превърнали в опора на войната заради ниската си цена и капацитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай