Американско музикално величие ще лежи 30 години в затвора

Ар енд би изпълнителят беше заплашен и от доживотен затвор, но го избегна

Американско музикално величие ще лежи 30 години в затвора | StandartNews.com

Суперизвестният певец Ар Кели беше осъден на 30 години лишаване от свобода заради сексуални престъпления, предадоха информационните агенции.

Ар енд би изпълнителят, известен с хита си "I Believe I Can Fly", беше заплашен и от доживотен затвор, но избегна опасността.

Прокуратурата настояваше за наказание от 25 години лишаване от свобода, а защитата бе на мнение, че Кели заслужава не повече от 10 години, задължителният минимум за отправените обвинения. Адвокатите на певеца настояваха, че тежкото му детство вероятно е довело до неговата "хиперсексуалност" в зряла възраст, но той вече не представлявал заплаха.

Ар Кели (55 г.) се е възползвал от известността и богатството си, за да примамва жени и непълнолетни момичета с цел секс. Той беше признат за виновен по обвиненията в сексуален тормоз, в ръководене на мрежа за сексуална експлоатация на млади хора, включително и на непълнолетни в продължение на десетилетия, както и в рекет.

Съдия Ан Донъли във федералния съд в Бруклин каза, че доказателствата отразяват "безразличието на Кели към човешкото страдание" и "пълна бруталност" към жертвите му. Според нея "случаят не е свързан със секс, а също с насилие, жестокост и упражняване на контрол".

Ар Кели в съдебната зала, рисунка АП

Кели, чието пълно име е Робърт Силвестър Кели, е сред най-известните личности, осъдени за сексуално насилие в рамките на кампанията на движението срещу сексуален тормоз #MeToo.

На съдебното заседание в Бруклин за произнасяне на присъдата ар енд би изпълнителят не говори, но преди това многократно отрича обвиненията в сексуално насилие.

Ар Кели е в затвора от юли 2019 г. Той вероятно ще бъде преместен в място за лишаване от свобода в Чикаго, където през август предстои да се изправи отново пред съда по обвинения в детска порнография и възпрепятстване на правосъдието, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай