Американски медии: Израел е нанесъл удар в Сирия

Американски медии: Израел е нанесъл удар в Сирия | StandartNews.com

Вашингтон. Израелски военни самолети са нанесли въздушни удари в Сирия, съобщиха няколко американски медии, позовавайки се на анонимни източници. Най-вероятно атаката е била срещу склад с оръжия, предназначени за износ за ливанската организация Хизбула.

Според данните ударът е направен в четвъртък или петък, но самолетите не са навлизали в сирийското въздушно пространство. Говорителят на израелското посолство във Вашингтон не потвърди информацията, но обясни пред Ройтерс, че „може да кажем, че Израел е решен да предотврати износа на химически оръжия или друго въоръжение от сирийския режим за терористи, особено за Хизбула". Същият отговор са получили и журналистите от Асошиейтед прес.

Междувременно ливанската национална информационна агенция цитира комюнике на ливанската армия, според което „два израелски военни самолета са навлезли в ливанското въздушно пространство близо до Рмейш" в петък, предаде Би Би Си. Според съобщението те са направили маневра, след което са напуснали ливанска територия.

Информацията за въздушните удари първо е съобщена от Си Ен Ен, които се позовават на сенатор от Републиканската партия.

От края на април Израел зачести обвиненията към Сирия, че използва химически оръжия. САЩ признаха, че е възможно страната да използва такъв арсенал, след което Тел Авив отправи призив към Вашингтон за предприемане на военни действия в размирната държава. 

Малко по-рано в петък американският президент Барак Обама обяви при посещение в Коста Рика, че страната му не предвижда военни действия в Сирия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай