Американски дипломат прати ЕС „на майната си"

Като представител на САЩ в Киев Виктория Нулънд се е срещала с президента Виктор Янукович

Американски дипломат прати ЕС „на майната си" | StandartNews.com

Москва/Вашингтон. Скандален разговор, появил се в мрежата за видеосподеляне YouTube, доведе до поредно напрежение между Русия и САЩ по темата с политическата криза в Украйна.

Според твърденията разговорът е между помощник-държавния секретар Виктория Нулънд, която в момента е в Киев, и посланика на САЩ в страната Джефри Пайет.

Темата на разговора е политическата криза в Украйна, а Нулънд е записана да коментира, че може би позицията на Европейския съюз трябва да бъде игнорирана, след което обявява „майната му на ЕС" (Fuck the EU).

Говорител на Държавния департамент във Вашингтон нито потвърди, нито отрече дали записът е автентичен. Той обяви, че ако разговорът е подслушан от Русия, това би било „ново дъно в руските пазарлъци".

Говорителят натърти, че един от първите хора, споделили видеото в Twitter – Дмитрий Лужков, е близък на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, както и че то има руски субтитри.

Реакцията от Москва също не закъсня. Русия обвини САЩ, че се месят във вътрешните дела на Украйна.

Пред New York Times Лужков твърди, че не знае откъде се е взел записът.

„Как бих могъл да знам? Просто си разглеждах разни неща в интернет, докато шефът ми беше на среща с китайския лидер", казва той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай