Американски войници пристигат в Полша. Ще бранят ли Украйна?

Русия отрича да има планове за инвазия , но е разположила повече от 100 000 военни в близост до украинската граница

Американски войници пристигат в Полша. Ще бранят ли Украйна? | StandartNews.com

В Югоизточна Полша пристигнаха първите американски военни в подкрепа на съюзниците от НАТО в Източна Европа на фона на напрежението около струпването на руски войски в близост до украинската граница, предаде Ройтерс.

Малък самолет, който, според източник от полската армия, е превозвал военни от командния състав на американската армия, се приземи тази сутрин на летището Жешов-Яшонка, в югоизточната част на страната. В момента все още тече подготовката в полската база, която е разположена в близост до украинската граница, където ще бъдат настанени военните. Те са от 82-а американска десантна дивизия, допълва Франс прес.

В сряда американският президент Джо Байдън разпореди допълнително разполагане на близо 3000 военни в Полша и Румъния, които да охраняват Източна Европа в случай на разрастване на украинската криза.

Около 1700 военнослужещи, основно десантници от 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия, ще бъдат прехвърлени в Полша от базата Форт Браг (Северна Каролина). А базираният в германският град Филзек американски батальон "Страйкър", чиито състав е от около 1000 души, ще бъде предислоциран в Румъния.

Вчера в Германия също пристигнаха допълнителни американски военни части.

Русия отрича да има планове за инвазия в Украйна, но е разположила повече от 100 000 военни в близост до украинската граница. Москва заяви, че може да предприеме военни мерки, без да уточнява какви, в случай че исканията й не бъдат изпълнени. Едно от тези искания е НАТО да обещае, че никога няма да приеме Киев за свой член.

Очаква се на следващата среща на НАТО, предвидена за 16 и 17 февруари, министрите на отбраната на страните членки да обсъдят изпращането на още подкрепления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай