Американски шамар за Унгария! Какво си изпроси Орбан

Унгария трябва да предприеме необходимите действия, за да допусне Швеция в НАТО

Американски шамар за Унгария! Какво си изпроси Орбан | StandartNews.com

Сенатската Комисия по външни отношения в САЩ блокира продажбата на оръжие на Унгария на стойност 735 милиона долара, защото нейното правителство отказа да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, съобщава Ройтерс.

Като се имат предвид обещанията, дадени на мен и други миналата година, че това гласуване ще бъде извършено, и факта, че сега е юни и все още не е направено, реших, че продажбата на ново американско военно оборудване на Унгария ще бъде задържана, заяви сенатор Джим Риш.

По думите му Унгария трябва да предприеме необходимите действия, за да допусне Швеция в Алианса, и то скоро.

Съгласно законите на САЩ големите оръжейни сделки се преглеждат от висшите демократи и републиканци в комисията по външни отношения на Сената и комисията по външни работи на Камарата на представителите. Те редовно задават въпроси или изразяват загриженост относно правата на човека или дипломатически проблеми, които могат да забавят или спрат продажбите на оръжия.

С решението си сенатор Джим Реши блокира продажбата на 24 ракетни установки HIMARS и повече от 100 ракети и капсули заедно със свързаните с тях части и поддръжка на Унгария.

Унгарското министерство на отбраната посочи, че не възнамерява да купува системи HIMARS. По време на предишния правителствен мандат правителственият комисар, отговарящ за обществените поръчки, поиска информация относно ракетните системи HIMARS в писмо с краен срок до март 2022 г. Нямаше отговор от страна на САЩ, следователно министерството смяташе въпроса за приключен, посочват от министерството.

Швеция подаде молба миналата година за членство в НАТО в резултат на руската инвазия в Украйна. Възраженията на Турция и Унгария забавиха присъединяването на Швеция към Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай