Американски сенатор погна Вучич, какво поиска от Сърбия

Сърбия гласува в подкрепа на три резолюции на ООН, осъждащи руската агресия в Украйна

Американски сенатор погна Вучич, какво поиска от Сърбия | StandartNews.com

Вашингтон призова Сърбия да подкрепи западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

САЩ разбира историческите отношения между Сърбия и Русия, но се надява, че Сърбия, заедно с други демократични страни, ще участва в партньорство за спиране на "непредизвиканата инвазия" на Русия в Украйна, каза в Белград американският сенатор и член на комисията по външни работи Крис Мърфи след разговори със сръбския президент Александър Вучич.

Сенатор Мърфи обяви, че следващата седмица ще окаже натиск върху Косово да изпълни обещанията си за напредък в преговорите по споразумение със Сърбия.

По-късно днес се очаква среща на сръбския президент Александър Вучич със специалния представител на ЕС по въпроса за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак.

Въпреки че Сърбия гласува в подкрепа на три резолюции на ООН, осъждащи руската агресия срещу Украйна, Белград не се присъедини към международните санкции срещу Москва.

Сърбия, която води преговори за членство в Европейския съюз, зависи почти изцяло от руските енергийни доставки. Президентът Александър Вучич каза, че налагането на санкции срещу традиционни славянски съюзници в Москва би било пагубно за Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай