Америка се грее от разпадането на руски бойни глави

Америка се грее от разпадането на руски бойни глави | StandartNews.com

Ню Йорк. Половината от ядрената енергия на САЩ се генерира от ураново гориво от 20 000 разглобени руски бойни глави, в следствие на знаков договор за разоръжаване, предаде АФП, позовавайки се на изказване на високопоставен американски представител. Но сделката, според която 500 тона руски обогатен за военни цели уран е използван за осветяване и отопляване на американски домове, ще изтече следващия месец, защото Русия смята, че бившият й съперник от Студената война получава енергията много евтино.

Роуз Готемюлер, помощник държавен секретар по контрола над оръжията, каза пред комисия на ООН, че споразумението от 1993 г. е било успех за разоръжаването. По думите му, Договорът за получаване на високо обогатен уран е „значимо постижение за неразпространението на ядрени оръжия".

Високо обогатеният уран бива обработен в Русия до ниско обогатен продукт, след което „се доставя в САЩ, преработва се в ядрено гориво и се използва в почти половината ядрени централи в САЩ за генерирането на половината от ядрената енергия в Съединените щати", каза Готемюлер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай