Албанският премиер: Косово е независима държава

Албанският премиер: Косово е независима държава | StandartNews.com

Aлбански министър-председател пристигна в Сърбия за първи път от 68 г. насам

Белград. Албанският премиер Еди Рама скандализира Белград след като призова Сърбия да признае Косово като независима държава, което по думите му ще допринесе за безопасността не само на региона, но и на цяла Европа, пишат сръбските медии.

Според сръбското електронно издание Mond Рама е е говорил за Косово като за независима държава.

От своя страна сръбският министър-председател Александър Вучич е оценил изявлението му като провокация и изтъкнал, че няма да позволи никой да унижава Сърбия.

„Не очаквах провокацията от Рама. Не очаквах да говори за Косово и какво общо има с тях. Косово няма никаква връзка с Албания", заявил Вучич.

По думите на Рама Косово е независима държава и това е реалност, която не може да се промени.

Еди Рама пристигна днес в Сърбия на историческо посещение - първото на албански министър-председател от 68 г. насам.

Посещението на Рама първоначално беше планирано за 22 октомври, но пристигането му се отложи заради насилието, избухнало по време на футболен мач между Сърбия и Албания.

Историческото посещение на Рама цели да намали политическото напрежение между Белград и Тирана, като преобърне нова страница в отношенията между двете страни, които искат да се присъединят към ЕС.

До 17 февруари 2008 г. Косово юридически е автономна област в състава на Република Сърбия, макар фактически областта да не е под контрола на сръбското правителство от 1999 г. Формално Косово е част от Сърбия, но след Косовската война се управлява като протекторат на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай