Адският трус е рекорд! Хаос и с полетите за Турция

Те са свързани с лошото време

Адският трус е рекорд! Хаос и с полетите за Турция | StandartNews.com

Националният превозвач на Турция Turkish Airlines отмени 170 полета, планирани за днес, поради очакваните неблагоприятни метеорологични условия в Истанбул.

Въпросната отмяна на толкова много полети съответства с решението за ограничаване, взето от Комитета за метеорологични извънредни ситуации, съобщи в Twitter Яхия Устун, старши вицепрезидент за връзки с медиите на Turkish Airlines.

Отменя се предвидения днешен полет от Варна за Истанбул (6 февруари, от 21:35 ч.), както и този от Истанбул за Варна (6 февруари, от 20:45 ч.).

В същото време стана ясно, че това е най-силното земетресение в Турция откакто трусовете се измерват, разкри международният редактор на "Нова телевизия" Любомир Бояджиев.

"Епицентърът е в град Газиантеп, на 90 километра от границата със Сирия. Потвърдените жертви са почти 700 души, хиляди са ранените. Броят се очаква да се увеличи. Относително по равно са разпределени жертвите между двете държави. Най-силно е засегнат град Газиантеп. 7,8 по Рихтер е изключително силно за този район.

Откакто се води статистика, откакто има измервания в Турция през последните 100-ина години, това е най-силното земетресение. В края на 30-те години има един трус с подобна сила,

Тогава жертвите са близо 30 000 души. Сега са около 700, не очакваме много да нараснат. През 1999 г. имаше силно земетресение 7,6 по Рихтер, когато загинаха 17 хиляди души.

Трусът е усетен от милиони хора в други страни като Израел, Ливан, Кипър. Италианските власти дори вдигнаха тревога за цунами", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай