Улични бандити яхнаха джихада

 Улични бандити  яхнаха джихада   | StandartNews.com

Те не са религиозни фанатици, но искат насилие в името на Аллах

Ислямизирани престъпници са новото поколение терористи в Европа

Не радикализирани мюсюлмани, а по-скоро ислямизирани радикали - това е профилът, който се очертава в Европа за новата група терористи, създавана от джихадистките мрежи и в частност от "Ислямска държава". Това разказва в."Вашингтон пост", като припомня, че единият от атентаторите в Брюксел е бил крадец на коли преди да се обърне към религията, а другият е прострелял полицай, докато е бягал от местопрестъпление.

Други от терористите имат досиета и присъди за обири от апартаменти, търговия с наркотици, хулигански прояви и дребни кражби. Почти всички са известни с това, че са склонни към насилие далеч преди да станат бойци на "Ислямска държава".
Полицията ги познава, но не като мюсюлмански радикали, а като обикновени престъпници. Както го е правила години наред в Близкия изток, организацията е намерила плодородна почва сред европейските улични банди и дребни престъпници. Това отваря врати на "Ислямка държава" и към бедните и често самоизолирали се мюсюлмански общности в Европа.
Част от вербуваните едва-едва познават исляма, но са привлечени от насилствената идеология на организацията и стават умели съучастници в актове на изключителна жестокост.

"Някои от тези момчета просто търсят възможност да оправдаят собственото си престъпно и насилствено поведение. Когато са в "Ислямска държава", те вече могат да заявят, че го правят в името на Аллах", казва Ари Суфан, бивш служител на ФБР в борбата с тероризма.

Още преди атентатите в Брюксел местните органи на реда казваха, че им е все по-трудно да правят разлика между мрежите на престъпниците и клетките на джихадистите. Известно е, че вторите са използвали първите, за да се снадбят с оръжие, скривалища, експлозиви и информация.

"Има толкова много връзки между престъпниците и ислямистите. Те използват едни и същи средства, коли, апартаменти и райони", каза в неделя белгийският външен министър Дидие Рейндер.

През последната една година специалисти и служители на агенциите за борба с тероризма в Европа са започнали да документират фундаментална промяна в профила на хората, които биват вербувани от терористите. Според тях новите бойци са с характеристики, по-близки до тези на уличните бандити, отколкото на религиозните екстремисти.

Салах разбрал за атентатите от съкилийник

Салах Абдеслам научил за атентатите в Брюксел от съсед по килия в затвора в Брюж и не знаел, че се планира подобно нещо. Това съобщи адвокатът му Свен Мари пред местните медии вчера. След като научил за атаките обаче, той спрял да сътрудничи на полицията.

Мари каза също така, че ако знаел за това колко Абдеслам е бил свързан с терористите, самовзривили се на летището и в метрото на белгийската столица, едва ли щял да се заеме със случая. Адвокатът потвърди още, че затворил кантората си, след като получил много заплахи.

Медиите вчера съобщиха, че надзирателите в затвора в Брюж, където е въдворен Абдеслам, са му забранили да гледа телевизия, за да не научи за атентатите. Той обаче разбрал от Мехди Немуш - извършителя на първия атентат на "Ислямска държава" в Европа (в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г.), който е настанен в съседна килия.

Мари съобщи още, че клиентът му си е променил мнението по отношение на искането за екстрадиране във Франция и вече не смята да го оспорва. Абдеслам дори настоявал да бъде предаден на френското правосъдие възможно най-скоро.

Джихадисти питат
кои страни са на ред

Поддръжници на "Ислямска държава" направиха анкета в интернет коя да бъде следващата им цел. "В какви цветове да бъде Айфеловата кула при следващите атаки?", питат ислямистите. Въпросът идва ден, след като емблематичната за цяла Франция структура бе осветена с цветовете на белгийския флаг в знак на солидарност с жертвите на атентатите в Брюксел. Засега с над половината от гласовете води Великобритания. След това се класират САЩ и Русия. "Ислямска държава" ще атакува Лондон, Вашингтон, Рим и всички столици на неверниците", пише поддръжник на ИД в Туитър. "Кръстоносците са объркани. Вчера беше Париж, днес Брюксел, не знаят коя ще бъде следващата атака", пише друг.

Клод Монике, главен изпълнителен директор на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност, пък казва пред в. "Експрес", че вероятно следващите цели на джихадистите ще са Великобритания и Германия. "Разузнавателните доклади сочат, че ИД има клетки в Австрия, Германия, Холандия и потенциално в Унгария и Гърция", смята Монике.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай