800 жертви на битката в Кобане за 40 дни

800 жертви на битката в Кобане за 40 дни | StandartNews.com

Кобане. Най-малко 800 души са убити в сирийския кюрдски град Кобане от началото на офанзивата на радикалната групировка Ислямска държава (ИД) преди 40 дни, предава АФП, позовавайки се на данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Статистиката обаче не включва жертвите на въздушните удари. От 16 септември досега са убити 481 бойци на ИД, която има широка мрежа информатори и активисти в Сирия. В боевете са загинали 302 бойци от Частите за зашита на народа (кюрдските сили, които отбраняват града) и от кюрдските сили за сигурност.

Центърът съобщава и за смъртта на 21 цивилни в кюрдския град и околностите му, които почти напълно са обезлюдени, тъй като жителите потърсиха убежище в съседна Турция.

Равносметката не взема предвид жертвите на десетките въздушни атаки, извършени от международната коалиция начело със САЩ.

Битката за Кобане започна на 16 септември, когато ИД, обявила ислямски халифат в завзетите от нея райони в Сирия и Ирак, предприе офанзива за завоюване на третия по големина град в Сирия, разположен на границата с Турция

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай