7 арестувани за терора в Шри Ланка, жертвите вече са над 200

Радикални ислямисти са заподозряни за кървавия Великден

7 арестувани за терора в Шри Ланка, жертвите вече са над 200 | StandartNews.com

Седем заподозряни за кървавата поредица от осем атентата в Шри Ланка са задържали, съобщиха световните агенции. До момента жертвите на терора навръх католическия Великден са 207, но се очаква техният брой да се увеличи зарид тежко ранените. Осем взрива избухнаха в църкви, хотели, близо до столичния зоопарк и в района Дематагода. В болници с наранявания са приети 450 души. Поне два от атентатите са дело на самоубийци. Засега нито една групировка не е поела отговорност за нападенията, но подозренията падат върху радикални ислямисти.

Трима полицаи са били убити при опит за арест на заподозрян в жилище в Коломбо след атаките. Сред жертвите  има 35 чужденци - граждани на Великобритания, Холандия, Турция и САЩ, както и един португалец.

Генералният директор на Интерпол Юрген Щок заяви днес, че международната полицейска организация е готова да съдейства на Шри Ланка в разследването, допълва ТАСС.

Според предварителната версия на разследващите взривовете може да са били извършени от радикални ислямисти. Местни медии съобщават, позовавайки се на източници, че те са дело на камикадзета.

Министерството на отбраната на Шри Ланка съобщи, че след вълната от атентати с много жертви на острова въвежда за неопределено време полицейски час, който влиза в сила незабавно. Правителство обяви също, че временно блокира социалните мрежи, за да попречи да се разпространява неточна и фалшива информация във връзка с атентатите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай