Петък,

5 държави в ЕС искат разследване за високата цена на газа

От: Стандарт -
246
5 държави в ЕС искат разследване за високата цена на  газа
A
A
A

Пет държави от ЕС - Франция, Испания, Чехия, Румъния и Гърция - призоваха за разследване на причините за рекордното увеличение на цените на газа в региона. Съвместно изявление на министрите на икономиката и финансите на петте страни е публикувано на уебсайта на френското министерство на икономиката.

Както се казва в документа, „функционирането на европейския пазар на газ трябва да бъде проучено, за да се разбере защо сегашните договори за газ са недостатъчни“.

Освен това авторите на инициативата призовават за установяване на общи правила за обема на газовите резерви за смекчаване на скока в цените, както и за подобряване на координацията при обществените поръчки, предава БГНЕС. 

Според подписалите документа, е необходимо да се реформира европейският пазар на електроенергия, за да се подобри връзката между цената на производството на електроенергия и нейната крайна цена за потребителите. В допълнение, авторите на документа отбелязват необходимостта от свързване на тарифите за електроенергия със системата за търговия с вредни емисии, съществуваща в общността.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички