47 градуса в Гърция! Да не се оплакваме

Дори и гърците се стреснаха

47 градуса в Гърция! Да не се оплакваме | StandartNews.com

47 градуса по Целзий в Атина днес. Гърция е в период на екстремни температури от няколко дни - очаква се в средата на седмицата да бъде най-горещо.

Властите задействаха план за извънредни ситуации, освен това на атиняни се предлага да плажуват безплатно, а работещите да почиват между 12 и 16 часа в най-топлите дни. Предупреждения има и към туристите.

Според синоптиците това е най-горещият период от 40 години.

"Тази гореща вълна се определя като опасна, защото ще продължи много дълго", заяви Теодорос Колидас, метеорологична служба на Гърция.

В идните дни температурите в страната ще надвишат 44 градуса. Местни хора и туристи търсят спасение от жегата в морето и няколко дни плажовете ще са безплатни.

В същото време има предупреждения за риска от излагане на слънце. Гражданска защита оповестява мерки за поведение в извънредната ситуация.

"Умоляваме гражданите да използват грижливо водата и електричеството. Трябва да покажем отговорност, за да няма спиране на тока", допълни Михалис Хризохоидис, министър за гражданска защита.

Много фирми с дейност на открито в тези дни освобождават хората си от работа. Гърците са свикнали на горещини, но екстремните температури карат мнозина да се замислят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай