40 души загинаха при катастрофата на руския самолет в Судан

40 души загинаха при катастрофата на руския самолет в Судан | StandartNews.com

Ан-12 се разби при излитане, оцеляха двама

Товарен самолет Ан-12 с десетки души на борда се разби при излитане от столицата на Южен Судан Джуба, предаде Ройтерс. Според различни източници жертвите от катастрофата са между 25 и 41 души, като само двама са оцелели. Смята се, че част от загиналите са били на борда на самолета, а други - на земята. Сред загиналите са един гражданин на Русия, който е бил навигатор, и още петима членове на екипажа от арменски произход. Всички останали на борда са били граждани на Южен Судан. Медии в Южен Судан съобщиха, че сред загиналите има и жена и седем деца. Член на екипажа и малко дете, което е било на борда, са оцелели. По-късно "Гардиън" писа, че мъжът е починал и така малкото момче е единственият оцелял след инцидента.

Прессекретарят на президента на Южен Судан Атени Век Атени заяви, че на борда на самолета са се намирали до 20 души - екипажът и 10-12 пасажери. Самолетът се е разбил в район със селски колиби, на малък остров на река Бели Нил, която тече на 800 метра от края на летищната писта. Първоначално бе съобщено, че при катастрофата са загинали 21 жители на селото, върху което е паднал самолета, заяви източник от руските органи на реда. По-късно обаче информацията бе опровергана и бе съобщено, че най-вероятно няма жертви сред местното население. Според местни жители, машината се е разбила в блатиста кална нива, на която нямало никакви постройки. Части от опашката и фюзелажа са разпилени по дърветата и растителността около реката.

Междувременно в. "Саут Судан Трибюн" съобщи, че вероятната причина за инцидента е технически проблем или претоварване. Руският тв канал "Лайфнюз" цитира неназован източник от руската авиационна служба, че самолетът е бил претоварен и че е бил произведен през 1971 г. в Съветския съюз. Източникът на "Лайфнюз" уточнява още, че тези самолети са за превоз на товари, а не на хора, и на тях се качват до 12 души, но този е превозвал поне двойно повече, което може да е станало причина за катастрофата. Агенция "Интефакс" също цитира анонимен източник, според който до момента нито една руска авиокомпания не е потвърдила, че самолетът е неин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай