Вторник,

4 ще се борят за президент на Турция, Ердоган с бюлетина №1

От: Иван Ангелов -
1265
4 ще се борят за президент на Турция, Ердоган с бюлетина №1
A
A
A

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде на първо място в бюлетината за президентските избори в Турция, реши жребият на Висшата избирателна комисия на страната, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Втори ще е независимият кандидат Мухаррем Индже, номер три е лидерът на обединената опозиция Кемал Кълъчдароглу, а четвъртото място е отредено за Синан Оган, също независим.

Изборите за президент ще се проведат на 14 май заедно с тези за избор на 28-ото Велико национално събрание на Турция.

Кандидатът за президент трябва да получи повече от 50 процента от гласовете, за да спечели на първия тур. В противен случай се насрочва втори тур между двамата кандидати, които са получили най-голяма подкрепа. Кандидатът, който получи мнозинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за срок от пет години.

Предишните президентски избори се произведоха на 24 юни 2018 г. Те бяха спечелени от Ердоган с 52,6 на сто от гласовете.

Предизборната кампания за президентските и парламентарните избори в Турция ще продължи до 13 май, който ще бъде обявен ден на предизборно мълчание. Самите избори (за президент и парламент) ще се произведат на 14 май.

Предишните президентски избори се произведоха на 24 юни 2018 г. Те бяха спечелени от Ердоган с 52,6% от гласовете. 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com