$3 млрд. капитали изтекли от Турция

Протестите в съседката ни прогонили чуждите пари, Анкара демонстрира спокойствие

$3 млрд. капитали изтекли от Турция | StandartNews.com

Анкара. Милиарди долари чуждестранни капитали са изтекли от Турция през последните седмици поради световната финансова конюнктура и вълната от протести срещу правителството в Анкара. Това съобщи турският вицепремиер Али Бабаджан, цитиран от АФП.

"Решенията на Федералния резерв на САЩ, които оказаха влияние върху пазарите в бързо развиващите се икономики, съвпаднаха с вътрешните събития, което също оказа влияние", обясни Бабаджан пред новинарската телевизия НТВ.

"В периода от 17 май до 5 юли бяха изтеглени капитали от порядъка на 3 милиарда долара", уточни той, добавяйки, че след 5 юли капиталите са започнали да се завръщат в страната." Турция продължава да е успешна икономика, стояща на солидна основа" подчерта турският вицепремиер.

След като обяви, че намалява финансовите инжекции, Федералният резерв на САЩ постави на колене Турция, която се опитва да ограничи обезценяването на валутата си спрямо долара. Турската централна банка даде да се разбере, че възнамерява да вдигне лихвените проценти, като това се очаква да се случи на зесданието й на 23 юли.Изтичането на чуждестранни капитали поставя сериозни проблеми пред турската икономика, чийто растеж зависи именно от тях. Вицепремиерът Бабаджан обаче увери, че правителството за момента няма да ревизира очакванията за икономически ръст от 4% за тази година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай