30 млн. са "модерни роби" по света

30 млн. са "модерни роби" по света  | StandartNews.com

Лондон. Около 30 милиона души са поробени в световен мащаб, принудени да работят в публични домове, жертви на дългове или дори родени в робство, според глобален индекс на съвременното робство представен в четвъртък, предаде Ройтерс.

Почти половината от тези хора са в Индия, където робството варира от робския труд в каменни кариери и пещи до насилствена проституция, въпреки че положението съществува във всичките 162 държави, изледвани от Walk Free, австралийски група за човешки права.

Мавритания, Хаити и Пакистан са страните с най-висок дял на "модерно робство" на глава от населението.

"Световният индекс на робството" подрежда в класация 162 страни, оценявайки броя на хората във всяка една, засегнати от широка гама практики като принудителен и робски труд, трафик на хора, принудителни бракове и използване на деца във военни части.

Близо 30 милиона души в света са "модерни роби", според данните на организацията.

Фондация "Уок фрий" бе основана през 2012 година от австралийския минен магнат Андрю Форест. Индексът има подкрепата на световни лидери като бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, бившия британски премиер Тони Блеър и съоснователя на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс.

В Мавритания най-висок дял от населението живее в робство, като много хора наследяват робския статут от родителите си. Между 140 000 и 160 000 жители на страната за заробени или близо 4 процента.

Хаити е на второ място в индекса, като около 10 процента от децата са хванати в експлоататорска система за използване на детски труд.

Пакистан е трети с над 1,8 милиона души, полагащи робски труд. Следва Индия, където детският труд и принудителните бракове са нещо обичайно, а след това се нареждат Непал, Молдова, Бенин, Кот д'Ивоар, Гамбия и Габон.

В абсолютни стойности в Индия, Китай, Пакистан и Нигерия има най-много поробени хора, посочва фондацията.

Според индекса, 10 страни отговарят за три четвърти от робите в света.

След Индия (13,9 млн), Китай има най-много с 2,9 милиона, следвана от Пакистан (2,1 млн.), Нигерия (701 000), Етиопия (651 000), Русия (516 000), Тайланд (473 000), Демократична република Конго (462 000), Мианмар (384,000) и Бангладеш (343 000).

В другия край на скалата е Исландия с най-ниското предполагаемо разпространение на насилствен труд, с по-малко от 100 роби.

Следват Ирландия, Великобритания, Нова Зеландия, Швейцария, Швеция, Норвегия, Люксембург, Финландия и Дания, въпреки че изследователите заявяват, че нивата в тези държави са по-големи от колкото се е предполагало до сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай