30 годишнина от клането в Ходжалъ

Азербайджан припомни трагедия с участие на полк от бившия СССР, от която още не може да се възстанови регионът

30 годишнина от клането в Ходжалъ | StandartNews.com

30 години се навършват от трагедията в Ходжалъ, град в Карабахския регион на Република Азербайджан. Тъй като в него се е намирало единственото летище в района, Ходжалъ е бил важен стратегически център за комуникация по време на войната между Армения и Азербайджан през 90-те години на миналия век. През нощта на 25 срещу 26 февруари, след интензивна бомбандировка, арменските сили, заедно с нелегални въоръжени банди и с прякото участие на 366-и мотопехотен полк на бившия СССР, превземат града.

При тежки зимни условия и студ няколко хиляди цивилни граждани побягват от града през нощта, търсейки убежище в близките гори и планини, но биват уловени в капан и попадат в засада на арменските сили и милиция. В резултат на това загиват 613 цивилни граждани, между тях 106 жени и 63 деца. 1275 жители на Ходжалъ са взети за заложници, като 150 души и до днес остават в неизвестност. В хода на клането 487 граждани на Ходжалъ бяха брутално разчленени, като 76 от тях са деца. Изцяло погубени са 6 семейства, 26 деца губят и двамата си родители, а 130 деца остават с един родител. 56 от загиналите са убити по особено жесток начин: повечето биват заклани, други изгорени живи, трети обезглавени, четвърти осакатени, а други скалпирани.

Европейският съд по правата на човека квалифицира поведението на извършителите на това нападение като „деяния от особено сериозен характер, които по тежест могат да представляват военни престъпления или престъпления срещу човечеството“. В тази връзка Европейският съд  направи следното наблюдение, което не оставя съмнение относно окачествяването на престъплението и произтичащата отговорност за него, припомнят от посолството на Азелбайджан у нас

Клането в Ходжалъ е най-кървавият епизод от войната и все още оказва силно въздействие върху политиката и психиката на региона. Ужасът от трагедията в Ходжалъ е врязан дълбоко в националното съзнание на азербайджанците. След преживените зверства и брутално клане по време на тази война, 30 години след насилственото им прогонване, хората от Ходжалъ все още са лишени от най-основните си човешки права - да живеят в мир в домовете, които са създали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай