26 млн.американци останаха без работа

Наредиха се на опашки за помощи

26 млн.американци останаха без работа | StandartNews.com

Рекордните 26,4 милиона американци са подали молби за помощи при безработица след появата на коронавируса преди пет седмици, като само миналата седмица подадените молби са 4,4 милиона, съобщиха световните агенции.

От средата на март близо всеки шести американец е изгубил работата си на фона на най-големите в историята съкращения. Икономисти прогнозират безработицата през април да достигне 20 на сто.

Огромните мащаби на съкращаване на работни места потопиха икономиката на САЩ в най-тежката икономическа криза от Голямата депресия през 1930-те години.

Но повечето американци не са склонни да напуснат домовете си, ако бъде възобновена дейността на компаниите, тъй като са на мнение, че това няма да е безопасно за тях.

Общият брой на хората, получили помощи за безработица, е достигнал рекордните 16 милиона, което надвишава предишния рекорд от 12 милиона през 2010 година, веднага след края на финансовата криза през 2008-2009 година.

Междувременно президентът Тръмп спря имиграцията, от една страна за да защити страната си от внос на зараза, а от друга - да намали напрежението на пазара на труда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай