208 загинали и 1491 ранени при опита за преврат

208 загинали и 1491 ранени при опита за преврат | StandartNews.com

„Най-малко 208 души са загинали, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани". Това обяви премиерът на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от БГНЕС. И уточни, че цифрата на загиналите може да се увеличи.

7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават, заяви министър-председателят. „7543 заподозрени са задържани. Техният брой може да се промени. Сред тях има 100 полицаи, 6038 войници, 755 съдии и прокурори и 650 цивилни", каза Йълдъръм, като допълни, че 316 от задържаните са в ареста.

"По отношение на участниците в опита за преврат са заведени 2745 наказателни дела", уточни още той.

Въвеждането на смъртна присъда е възможно само след промяна на Конституцията на страната, продължи Йълдъръм. "Не можем да игнорираме исканията на нашия народ. Но за връщането на смъртното наказание е необходима промяна в Конституцията", каза той.

Властите не могат да отлагат въвеждането на смъртната присъда за участниците в опита за военен преврат. Това обяви по-рано президентът Реджеп Ердоган. „Не можем да игнорираме това искане", подчерта държавният глава и уточни, че правителството ще обсъди този въпрос с опозицията.

САЩ са наш приятел и стратегически партньор. Ние поддържаме с тях тесни отношения. Но аз им казах, че тук има глобална заплаха, опит да се свали законния режим. Тук няма никаква религия или религиозни ценности", коментира Йълдъръм.

По-рано днес мъж с военна униформа стреля пред съда в Анкара, но бързо бе обезвреден от полицията. Повече четете ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай