200 американски военни остават в Сирия

Говорителят на Белия дом обяви решението, но не даде никакви подробности

200 американски военни остават в Сирия | StandartNews.com

Около 200 американски военни остават в Сирия. Това решението на президента Доналд Тръмп. То бе обявено от говорителя на Белия дом Сара Сандърс на кратка пресконференция.

"Малка мироопазваща група от около 200 войници ще остане в Сирия за известно време", заяви Сандърс, без да дава повече подробности.

Съобщението идва след телефонен разговор между Доналд Тръмп и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Така бе опровергана и информация от по-рано днес, че оставащите американски военни ще са общо 400  - по 200 в две от зоните за сигурност.

Първоначално Тръмп бе обявил, че ще изтегли изцяло американската войска, но все пак промени решението си. За това той бе приветстван от републиканския сенатор Линдзи Греъм, който публично се противопостави на пълното военно оттегляне от Сирия. Той дори видя в решението на Тръмп план да бъдат привлечени повече военни в Сирия от страни от Европейския съюз.

"Това е много добър план. Тези 200 войници вероятно ще привлекат 1000 европейци", обяви Греъм.

Подобно твърдение се потвърди и от информация на "Ройтерс", според която Североизточна Сирия ще останат 200 американски военни, които обаче ще са част от контингент от 800 до 1500 души, съставен от европейски съюзници в НАТО, съгласно договорка с Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай