20 загинали при снежните бури в САЩ

Милиони американци са без електричество

20 загинали при снежните бури в САЩ | StandartNews.com

Обилни снеговалежи в Тексас, полярни температури и милиони американци без електричество - в САЩ продължава студената вълна, която според местни медии е взела най-малко 20 жертви, а трима души са загинали в торнадо, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Освен това студената вълна е взела шест жертви в Северно Мексико, в това число трима загинали от измръзване.Тексасците, които не са свикнали с ниските температури, сега се сблъскват с отрицателни стойности, стигнали до минус 12 градуса в щатската столица Остин. Това е съществен спад спрямо средната температура за февруари в Тексас - плюс 7,2 градуса. Дори в Анкъридж, щата Аляска, по същото време е регистрирана температура от минус 7 градуса.За да се избегне претоварване на системата от пиковите моменти на потреблението, електрическите компании спират на ротационен принцип тока в този южен американски щат. Над 3,5 милиона домакинства и фирми са без електричество.

В неделя президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Тексас, което позволява да се осигури федерална помощ на местните власти.В друг южен щат - Мисисипи, жителите се събудиха тази сутрин в снежен и заледен пейзаж.В южната част на САЩ има забавяния в разчистването на пътищата, тъй като там снегорините са рядкост и малко се използват.По на север Чикаго е затрупан под гъста снежна покривка и местните жители се затрудняват да освободят колите си.Извън Тексас около 600 000 души останаха без ток в щатите Орегон, Луизиана, Кентъки и Западна Вирджиния.Екстремните метеорологични условия предизвикаха образуване на най-малко четири торнада. В едно от тях, в щата Северна Каролина, загинаха трима души, а десет бяха ранени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай