16 пъти по-висока радиация в Чернобил

Този път поне всичко е прозрачно

16 пъти по-висока радиация в Чернобил | StandartNews.com

В събота (4 април) в гората край Чернобил избухна пожар. Той значително е повишил радиоактивността в региона.

Ръководителят на Държавната екологична инспекция Егор Фирсов написа във Facebook, че в центъра на пожара радиацията многократно е превишила нормалните стойности. "Това са лоши новини", посочи той. Фирсов публикува и видео, на което се вижда, че измерената с гайгеровия брояч радиация е с 16 пъти по-висока от нормалната за района.

Според Егор Фирсов пожарът междувременно е обхванал общо 100 хектара горски площи. В погасяването му са се включили два пожарогасителни самолета и един хеликоптер. Вчера преди обяд украинските спасителни служби твърдяха, че пожарът е овладян, макар че тогава ставаше дума само за площ от около 20 хектара.

Засега не е известно какво точно е предизвикало пожара в блокираната зона около централата. Егор Фирсов обаче изказа предположение, че той навярно е свързан с "паленето на треви от страна на несъзнателни граждани".

Днес Фирсов посочи, че от Държавния научно-технически център за ядрена и радиационна сигурност са направили проучване и резултатите са успокоителни. "Не се притеснявайте да отворите прозорците и да проветрявате помещенията по време на изолацията", заяви още експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай