15-годишен откри град на маите

15-годишен откри град на маите | StandartNews.com

Пирамида и къщи се крият под джунглата в Мексико

Канадски ученик е открил неизвестен досега древен град на маите, благодарение на създадена от него теория и сателитни снимки, съобщава в. "Индипендънт". Предполагаемият град се намира в гъста джунгла на полуостров Юкатан.

Уилям Гадури от Квебек разработил своя теория, според която маите са строили градовете си според разположението на съзвездията, в които вярват. Ученикът разказва, че дълго време се опитвал да разбере защо древната цивилизация не е строила градове близо до реки, а в затънтени планински местности. Накрая му хрумнала идеята, че маите може да са се ръководели по звездите, и решил да я провери.

Завладеният от историята на древното племе младеж проучил 22 съзвездия от древния Кодекс на маите, съхраняван в Мадрид, и открил, че ако свърже върху картата звездите от съзвездията, мястото на всяка от тях отговаря на мястото на 117 града на маите.

"Не разбирах, защо маите са строили градовете си далече от реките, на неплодородни места в планините. Трябваше да има друга причина и тъй като те са обожавали звездите, реших да проверя тази хипотеза. Бях силно изненадан, че най-блестящите звезди отговаряха на най-големите градове на маите", разказва Уилям Гадури. Нито един учен не е правил досега връзка между звездите и градовете на маите.

Голямото откритие дошло при проучването на 23-ото съзвездие, познато на маите. То е съставено от 3 звезди, но на земната карта отговарят само два града. И така, според теорията на момчето, там някъде трябвало да има 118-и град на древната цивилизация.

"Споделих откритието си с канадската космическа агенция, която ми предостави много сателитни снимки на НАСА и на японската агенция ЯКСА", разказва ученикът. На снимките се вижда, че под плътния пласт растителност има възвишение във формата на квадрат. Учените потвърждават, че подобна структура трудно би могла да е създадена от природата и по всяка вероятност е направена от човек. Следващи проучвания предполагат наличието на над 30 къщи и пирамида, погребани под джунглата. Освен откритието на неизвестния досега град се оказва, че той е и един от петте най-големи на древната цивилизация. Младежът е нарекъл непознатия досега град Каак Чи (Огнена уста).

Уилям е получил покана да участва в разкопките заедно с научния екип. "Това е кулминацията на тригодишната ми работа и сбъдване на моя мечта", казва момчето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай