11 най-големи мита за Саудитска Арабия

Мохамед бин Салман счупи оковите на консерватизма и започна да строи най-футуристичния град

11 най-големи мита за Саудитска Арабия | StandartNews.com
  • Земята на двете свещени джамии вече е магнит за инвеститори
  • Мохамед бин Салман счупи оковите на консерватизма и започна да строи най-футуристичния град

 

Земята на двете свещени джамии, на танците със саби. Най-голямата държава в Близкия Изток, в която е изгубена Арабската Атлантида, но все още висят скалите, наречени Ада и Рая, изрязани като с лазер още преди 40 века, днес продължават да я наричат страната на черното злато. Саудитска Арабия обаче не само държи голямата част от петролните богатства на света, но вече е магнит за инвестиции от цял свята с новите си чудеса - градът на бъдещето, най-модерните технологии за обезсоляване на водата и революцията във всички области, която превръща Саудитска Арабая от доскоро най-консервативната монархия в модерна държава с нарастващо геополитическо влияние на престолонаследника на крал Салман - Мохамед Бин Салман.

1. Държавата с името на първия владетел

Всяка година на 23 септември Саудитска Арабия чества националния си празник. Досега. Честванията вече ще са на 22 февруари, защото с указ, издаден от крал Салман, официално е променена датата. Според документа първата саудитска държава е обявена през 1727 г.  До този момент официалната саудитска историография тълкуваше произхода на държавата през призмата на сключения съюз между племенния лидер Мохамед бен Сауд, който управлява регион с главен град Дирия и ислямския проповедник Мохамед бен Абдел Уахаб. В началото на годината в саудитския всекидневник Arab News трима историци публикуваха обширно изследване в подкрепа на новата държавническа теза,  че "столицата Дирия е историческо място в северозападния край на настоящата столица Рияд, което е самостоятелен град-държава. А племенният лидер Мохамед бен Сауд "е бил решен още тогава да го превърне в национална държава, която да донесе мир и единство на полуострова, но и извън неговите граници". Без да се отрича духовното ръководство на ислямския проповедник, бен Сауд вече има определящо значение към саудитската държава.

2. Литър гориво е по-евтин от литър вода

Всеизвестно е, че Саудитска Арабия е най-голяма държава в света без река. Но липсата на вода вече не този проблем, който беше в миналото. Държавата се превърна в най-големия производител на обезсолена вода в света, където изследователите са патентовали няколко технологии за извличане на минерали от водата.

Обезсоляването се е удвоило през последното десетилетие, за да достигне 2,2 милиарда кубични метра през 2021 г. Джубайл, една от най-големите инсталации за обезсоляване на вода в кралството, която обслужва столицата и Джубайл, вече успя да увеличи годишния си производствен капацитет с приблизително 30 процента до 380 милиона кубични метра. Стартира и огромният проект за изграждане на най-големия резервоар за вода в Рияд, а държавата се готви да инвестира 51 млрд. риала за водни проекти в няколко града. Целта е да се справи с бързо нарастващите нужди на населението. За последните 40 години то се е учетворило до 30 млн. души.

3. Бъдеще без петролните свръхдоходи

Въпреки че това е това е кралството на петрола, още преди 6 години Крал Салман  одобри мащабна програма за развитието на страната до 2030 година. Това е Vision 2030, която трябва да осъществи подготовката на държавата за живот без петролните свръхдоходи. Тя планира производството на енергия от възобновяеми източници в порядъка на 10 гигавата още до 2025 година. Подготвят се инвестиции до 50 милиарда долара за изграждането на слънчеви и вятърни електроцентрали, чиято мощност може да достигне 700 мегавата.

Предвижда се и превръщането на държавната петролна Saudi Aramco в диверсифицирана енергийна компания.

4. Принцът и шейха в английския футбол

Една сделка разбуни духовете в английския футбол и страстите не стихват. "Нюкасъл" бе купен от държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия PIF - Public Investment Fund), който е най-богатият частен фонд на планетата, с активи за $430 млрд. Начело на PIF е престолонаследникът Мохамед бин Салман, който стана най-богатият собственик на футболен клуб в света след години на съревнование с шейх Мансур от ОАЕ, който придоби "Манчестър Сити", но притежава 14 пъти по-малко пари. Финансовата статистика сочи, че всички собственици на английската Премиер лига, взети заедно, са три пъти по-бедни от саудитския принц.

Дали собственикът на "новия замък", който притежава и най-големия замък в света - във Франция, е направили сериозна инвестиция и в Clearlake Capital, който вече държи мажоритарния пакет на "Челси", тепърва ще става ясно. Както и дали Мохамед бен Салман ще реши да поднови офертата си към братята Глейзър за контролния пакет на най-богатия британски футболен клуб - "Манчестър Юнайтед".

5. Градът без коли и улици     

Дълбоко в пустинята, на брега на Червено море, град Неом, което означава ново бъдеще, бавно придобива форма. Когато бъде завършен, това ще е футуристичен мегаполис - 33 пъти по-голям от Ню Йорк, разположен върху площ от 10 000 кв. метра. Засега е готово първото летище. Проектът "Неом" бе обявен през 2017 г., а принц Мохамед бин Салман обясни, че иска градът - чудо да привлече най-великите умове и таланти на планетата, най-модерните бизнеси и технологии, да се превърне в модел за опазване на околната среда и да стане магнит за туристи. Неом ще бъде революция за човечеството - без коли и улици, само с магистрали във въздуха, в която се инвестират над 500 млрд. долара. Ще има Изкуствен дъжд, зорко видеонаблюдение с дронове, камери и лицево разпознаване, както и роботи на всяка крачка. Ще бъде дом на много лаборатории и проекти за модификация на човешките гени.  Ще има и нова луна като изкуственото светило ще изгрява всяка вечер и ще е огромно.

6. Никой не е пророк в собствената си родина

На 24 септември 622 година пророкът Мохамед завършва своята "хиджра" - пътуването и преместването си от Мека в Медина. По-късно това събитие се приема за отправна точка в мюсюлманското летоброене и от тази дата започва историята на исляма. Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е пророк в своята родина. По онова време Мека е място, на което си дават среща много религии и култури, важен център по пътя на търговските кервани. Днес и Мека, и Медина са напълно преобразени - 15 милиона вярващи посещават светите места годишно, а до 2027 г. се очаква броят им да достигне до 17 милиона. Издигат се небостъргачи с хотели, строят се луксозни молове. Най-свещеното място на исляма - Голямата джамия, бе ремонтирана мащабно с цел разширяване на сградата с 400 хиляди квадратни метра, за да приема още 1,2 милиона вярващи всяка година. Това я превърна в най-голямата религиозна сграда в света.

7. Забулените жени и дискотеките

Жените нямат право да шофират, да купуват имоти, да се редят на опашка заедно с мъжете. Всичко това вече е отживелица: принц Мохамед бин Салман извършва най-голямата социална и обществена реформи в ултра консервативната петролна монархия, налагаща едни от най-строгите в света ограничения на жените. Само допреди няколко години много собственици на имоти дори не биха отдали имот под наем на жени, които се нуждаеха от одобрението на мъжки настойник за много житейски решения. Днес обаче жените навлизат на пазара на труда много по-масово и 30% от купувачите на апартаменти са жени. През лятото на 2018 отпадна забраната за шофиране на жени. Година по-рано жените за първи път получиха разрешение да посещават фитнес зали. А от 2012 г. насам страната официално има и спортистки, които взеха участие на Олимпийските игри. Премахна се законът за настойничеството, който правеше жените зависими от техните мъже и братя. За първи път се проведе седмицата на модата, в която се появиха на сцената къси поли, а в Джида отвори врата и първата в страната дискотека.

8. Хълцането на Чърчил

Има една история, измислена преди век, която още събира усмивките на всеки, пътуващ из Арабския полуостров. Става дума за прословутото Хълцане на Чърчил. Легендата е създадена лично от бившия британски премиер. Той разказва как в един неделен следобед на 1921 година след изпито подобаващо количество бренди, взел писалка, за да прекрои границата на британския протекторат на Трансйордания и понеже бил замаян от питието, линията му избягала.

Години по-късно по разкази на очевидци става ясно, че първите преговори за Границите между Трансйордания и Султанат Недж (предшественикът на Саудитска Арабия) започнали през 1922 г., договорени били допълнително на неуспешната конференция в Кувейт през 1923-24 година, а окончателният вариант  е определен в споразумението Ал Хада през ноември 1925 г. Чърчил обаче не е участвал в разговорите.

9. Изгубената Атлантида на пясъците

Обвит в мит и легенда, този древен град в Арабия се смята за погребан под пясъците от тежки природни бедствия, причинени от гневни богове. Много изследователи продължават да вярват в тази легенда и да търсят изгубения град. Повечето от тях твърдят, че се намира в южните пустини на днешна Саудитска Арабия. Наричан е с различни имена - Убар, Лабар или Ирам. Смята се, че той е заровен в пясъчните дюни вече хиляди години. За него говорели бедуинските номади, споменат е в Корана, както и в класическата книга "1001 Арабски нощи". Смята се, че вълшебният град се намирал в пустинята Руб ал-Хали. Тя била обитавана от мистериозни народ, наречен Ад, и управлявани от крал Шадад ибн Ад. Градът бил основан през 30 00 пр.Хр. Той бил невероятно красив и изящен. Там се търгувало най-вече с подправки и масла. Спирка за всички големи търговци, които се любували на невероятната природа на местността, наричана Арабия Феликс. Но между 100 и 300 година сл. Хр, градът изведнъж бил заличен от пясъчна буря като наказание от Бога, защото жителите не се вслушвали в съветите на пророка Худ.

10. Мистериозната скала

В Саудитска Арабия има една скала, която е не по-малка загадка за учените - разрязана е наполовина с лазерна точност, но преди 40 века. Световноизвестната скална формация се нарича Ал-Наслаа, състои се от два големи пясъчника и това, което привлича погледа е перфектното разделяне между двата камъка. Нещо повече - тази скала е един от многото камъни в Тайма Оазис, които имат уникален външен вид.Някои приписват разделянето на разместване на тектонични пластове, но перфектността изглежда, че е създадена от изкуствено. Затова и други твърдят, че Ал-Наслаа е дело на напреднала древна цивилизация.

11. Хлябът на пустинята

Докато за европейците фурмите са екзотични, сладки и вкусни палмови плодове, за арабите - това е "хлябът на пустинята", който те отглеждат повече от 7 хиляди години в пясъците на Арабския полуостров. И макар най-големия износител да си остава Иран с масовия си сорт Кabkab, който е популярен като медената фурма, плодовете на Саудитска Арабия нямат конкурент по отношение на високия клас клиенти.

Anbarah е най-скъпият вид, произвежда се в ограничено количество в Медина, и е изключително ценен заради високо съдържание на протеини и способността да ускорява зарастването на рани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай