Четвъртък,

1000 US военни с бронирани машини тръгнаха за Румъния, какво готвят

От: Редакция, снимка: ЕПА -
299
1000 US военни с бронирани машини тръгнаха за Румъния, какво готвят
A
A
A

Военна част от Втори механизиран полк на американските сухопътни сили, която ще пристигне в Румъния по-късно днес, започна последните си подготовки за дислоциране от Германия, съобщи министерството на отбраната.

Около 1000-та американски войници ще се присъединят към намиращите се в Румъния американски сили. Военната част, която представлява пехотен батальон и ще носи името Оперативна група Кугър (Task Force (TF) Cougar), ще бъде под оперативното командване на американския Пети корпус, съобщи Аджерпрес.

Основната мисия на ОГ Кугър по време на престоя ѝ в Румъния "ще се състои в провеждане на тренировъчни и съвместни дейности със структурите на румънската армия с цел повишаване на нивото на оперативна съвместимост и взаимно доверие".

ОГ Кугър ще бъде съставена основно от военнослужещи от Втори механизиран полк, които ще действат с бронирани машини Страйкър (Stryker), заедно с войници от други специалности - артилерия, инженерни войски, помощни структури и други.

"Разполагането на този отряд е част от мерките за укрепване на съюзническите позиции на целия източен фланг на НАТО като отбранителна формула за гарантиране на съюзническата сигурност и възпиране на агресивни действия в региона на Черно море.

Същевременно то представлява солидно доказателство за високо ниво на сътрудничество в областта на сигурността и отбраната в рамките на Стратегическото партньорство между Румъния и Съединените американски щати и изпраща силно послание за солидарност между съюзниците", подчертават министерството на отбраната.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички