1000 US военни с бронирани машини тръгнаха за Румъния, какво готвят

Американците ще укрепват източния фланг на НАТО

1000 US военни с бронирани машини тръгнаха за Румъния, какво готвят | StandartNews.com

Военна част от Втори механизиран полк на американските сухопътни сили, която ще пристигне в Румъния по-късно днес, започна последните си подготовки за дислоциране от Германия, съобщи министерството на отбраната.

Около 1000-та американски войници ще се присъединят към намиращите се в Румъния американски сили. Военната част, която представлява пехотен батальон и ще носи името Оперативна група Кугър (Task Force (TF) Cougar), ще бъде под оперативното командване на американския Пети корпус, съобщи Аджерпрес.

Основната мисия на ОГ Кугър по време на престоя ѝ в Румъния "ще се състои в провеждане на тренировъчни и съвместни дейности със структурите на румънската армия с цел повишаване на нивото на оперативна съвместимост и взаимно доверие".

ОГ Кугър ще бъде съставена основно от военнослужещи от Втори механизиран полк, които ще действат с бронирани машини Страйкър (Stryker), заедно с войници от други специалности - артилерия, инженерни войски, помощни структури и други.

"Разполагането на този отряд е част от мерките за укрепване на съюзническите позиции на целия източен фланг на НАТО като отбранителна формула за гарантиране на съюзническата сигурност и възпиране на агресивни действия в региона на Черно море.

Същевременно то представлява солидно доказателство за високо ниво на сътрудничество в областта на сигурността и отбраната в рамките на Стратегическото партньорство между Румъния и Съединените американски щати и изпраща силно послание за солидарност между съюзниците", подчертават министерството на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай