100-годишен на съд за 3518 убийства в концлагер

Той е служил като нацистки охранител от СС в концентрационен лагер край Берлин

100-годишен на съд за 3518 убийства в концлагер | StandartNews.com

Германската прокуратура повдигна обвинения на 100-годишен мъж за съучастничество в убийството на 3518 души, докато е служил като нацистки охранител от СС в концентрационен лагер край Берлин през Втората световна война, информира АП.

Обвиняемият е работил в концлагера "Заксенхаузен" между 1942 и 1945 г. Името му не се разкрива.

Въпреки възрастта си заподозряният се счита, че е достатъчно здрав, за да бъде изправен пред правосъдието.

Все още не е насрочена дата на процеса.

Миналата седмица германската прокуратура съобщи, че е повдигнала обвинения на бивш секретар на нацистки концентрационен лагер за съучастничество в убийството на 10 000 души.

Германия преследва последните оцелели нацистки престъпници след правния прецедент от 2011 г., когато бившият надзирател Иван Демянюк бе осъден на базата, че е бил част от нацистката машина за убийства. Оттогава германският съд издаде няколко присъди на тази основа вместо за извършени убийства или зверства, които директно се свързват с обвиняемите.

Сред осъдените са Оскар Грьонинг, счетоводител в "Аушвиц", и Рaйнхолд Ханинг, бивш нацистки надзирател. И двамата бяха осъдени за съучастничество в масово убийство, но починаха преди да си излежат присъдите.

Наскоро 93-годишният бивш надзирател Бруно Дей бе осъден на две години условно. Той е работил в същия лагер "Щутхоф", създаден през 1939 г. 65 000 души са загинали в концентрационния лагер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай