10 ранени при протестите в Атина /СНИМКИ/

Гърците са против договора за името Северна Македония

10 ранени при протестите в Атина /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Десет полицаи са ранени при спорадичните сблъсъци пред гръцкия парламент по време на протеста срещу Договора от Преспа, съобщават гръцки медии. Група маскирани лица, вероятно членове на крайнодесни групи се опитаха да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войн на площад „Синтагма“ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха боя, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Стотици хиляди гърци, развяващи националния флаг, изпълниха площад „Синтагма“ и околните улици в центъра на гръцката столица в знак на протест срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, съобщава БГНЕС. С договора беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Демонстрацията под надслов „Македония е Гърция“ започна мирно. Хората скандираха обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас, който се очаква на вота следващата седмица да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението. На плакати, развявани от протестиращите се четеше „Македония е гръцка“, „Референдум сега“ и се чуваха скандирания „Този договор е предателство“. Демонстрантите са пристигнали за протеста с 326 автобуса от цялата страна. Според организаторите на демонстрацията обаче автобусите са били 3000. В северната част на Гърция фермери временно блокираха с тракторите си основната магистрала, водеща към Скопие, в знак на солидарност с демонстрантите в Атина. Пътят в момента отново е отворен за движение.

За охраната и сигурността на протеста властите в гръцката столица изпратиха допълнителни полицейски подразделения, предаде още БГНЕС. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за движение на автомобили. Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за проверка на демонстрантите. Местните власти съобщиха, че има сериозни нарушения в обществения транспорт заради протестите.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай