Снайперист трябвало да убие Лукашенко

Въоръжени лица трябвало да нападнат провинциалната му резиденция

Снайперист трябвало да убие Лукашенко | StandartNews.com

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви пред репортери в събота, че организаторите на покушението срещу него са отделили 10 милиона долара за неговото премахване, съобщи агенция БелТА.

Въоръжени лица трябвало да нападнат провинциалната му резиденция, като за тази цел са били отделени 10 милиона долара и 1 милион за снайперист. Той каза, че заговорниците разработили няколко сценария за физическото му елиминиране. Според Лукашенко конспираторите първоначално са планирали да елиминират президента на парада на 9 май. Лукашенко информира, че сред заговорниците е имало внедрен служител на специалните служби.

"Това беше нашият агент. Браво. Благодарим му, защото той ни помогна много, не се страхуваше. Искаха да вдигнат армията чрез него", каза Лукашенко. Той също така описа един от участниците в конспирацията Александър Федута, когото познава и го определя като предател.

Според него заговорниците са планирали да блокират столицата Минск с помощта на армията, ОМОН, вътрешните войски, Министерството на вътрешните работи и КГБ, намиращи се в града. Тогава, по думите му, е щяла да започне най-страшната и най-гореща гражданска война, която никоя държава не е имала. Лукашенко каза още, че плановете на заговорниците са да изключат енергийната система на Минск. Лукашенко отбеляза, че е била планирана кибератака срещу страната и такава операция може да бъде извършена само на държавно ниво, няколко хакери няма да могат да се справят с това.

В близко бъдеще, според президента, ще бъдат публикувани нови подробности по случая.

Припомняме, че миналата седмица Лукашенко заяви, че опозиционерите, задържани през последните дни в Москва и Минск, са подготвяли покушение срещу него и децата му с подкрепата на САЩ.

Пресслужбата на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) обяви, че политологът Александър Федута и беларуският адвокат Юрий Зенкович, задържани в Москва на 13 и 14 април, са заподозрени, че са подготвяли покушение срещу Лукашенко и семейството му и че са планирали "военен преврат в Беларус", който трябвало да се състои на 9 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай