Вторник,

10 млн. евро глоба за Франция заради мръсния въздух

От: Мартина Суботинова -
10 млн. евро глоба за Франция заради мръсния въздух
A
A
A

Висшият френски административен съд осъди страната да плати 10 милиона евро глоба заради качеството на въздуха в няколко района от територията си, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Санкцията беше наложена четири години, след като Държавният съвет, който комбинира функциите на правен съветник на изпълнителната власт и на върховен съд по административни дела, нареди на правителството да намали равнищата на азотен диоксид и фини прахови частици в над десет района, за да отговарят на европейските стандарти.

Влошеното качество на въздуха взема 40 000 жертви годишно във Франция, отбелязва АФП.

В решението си съдът заявява, че правителството на Еманюел Макрон е направило прекалено малко за подобряване на качеството на въздуха в някои райони. През миналата година равнищата на азотен диоксид са останали прекалено високи в столицата Париж и в Лион, както и равнището на фини прахови частици във френската столица.

"Предприетите мерки са недостатъчни, за да се смята, че решението на съда от 2017 г. е изпълнено изцяло", се подчертава в изявлението.

Засега няма коментар от министерството на околната среда. Правителството вече беше заявявало, че от юли миналата година е въвело допълнителни мерки за пречистване на въздуха в градовете, включително в райони с по-ниски емисии и стимули за използване на електрически и хибридни автомобили.

Това е най-високата глоба, налагана на държавата за неизпълнение на съдебно решение.

Съдът подчерта, че може да налага допълнителни глоби от 10 милиона евро на всеки шест месеца, докато правителството не изпълни поставените цели.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички