10 години по-късно. Мистерията с изчезналия малайзийски самолет

Изчезва 39 минути след излитането

10 години по-късно. Мистерията с изчезналия малайзийски самолет | StandartNews.com

На 8 март 2014 г. самолет на малайзийска авиокомпания излита и се подготвя за пътуване от столицата на азиатската държава - Куала Лумпур, до Пекин в Китай.

Адска катастрофа в САЩ. Ето какво се случи

39 минути след излитането изчезва безследно от радарите. Последното съобщение, което подава пилотът, е малко преди да излезе от въздушното пространство на Малайзия и гласи „Лека нощ от малайзийския полет 370.“

След това системата, чрез която се предават данни за местоположението на самолетите към авиодиспечерите, се изключва. Това е последното, което се знае със сигурност и до днес за мистериозния случай на изчезване.

Теориите защо и как е изчезнал самолетът са много - от изчерпано гориво, до объркан маршрут, грешка на пилота, придружена от аварийно приземяване, а дори и планирано отвличане.

Започва мащабна издирвателна операция по вода и суша в няколко зони, като отправна точка е областта между Малайзия и Виетнам в Южнокитайско море. След това се изследват внимателно и части Андаманско море и Индийския океан.

В операцията участват Австралия, Малайзия и Китай. Използваните кораби и самолети работят с роботизирани подводни апарати, които долавят сигнали, за които се предполага, че може да са от черните кутии на изчезналия самолет.

По време на операцията корабите се натъкват и на отломки от търговски плавателни съдове, за които се предполага, че са потънали през XIX век.

През 2015 г. част от самолетно крило – флаперон, е открита на брега на остров Реюнион в Индийския океан. Оказва се, че тя е на самолета изпълняващ полет МН370.

Още няколко парчета от отломки са открити изхвърлени по източното крайбрежие на Африка. Международната операция по издирването на самолета обаче приключва официално през 2017 г.

Година по-късно търсенето се подновява с нова операция, извършена от американска частна компания. Фирмата е специализирана в подводно търсене с използване на роботизирана техника. Тя се договаря с малайзийските власти, че ако издирването е неуспешно, компанията няма да получи заплащане за услугите си. За жалост и тази операция не завършва с щастлив край.

Авиоексперти са уверени, че ако търсенето се поднови сега, ще се увенчае с успех, предава Би Би Си. Те разказват за нова технология, наречена Weak Signal Propagation Reporter, която излиза през 2008 г.

„Радиолюбителите я използват, за да проследяват силата на радиосигналите по света. Данните, които събират, улавят различни смущения, сред които са и полетите на самолетите“, обяснява пред Cи Ен Ен пенсионираният инженер от британската аерокосмическа компания Ричард Годфри.

Бившият инженер казва още, че когато MH370 е изчезнал, той е проследил данните чрез същата технология и според тях вярва, че самолетът може да се намира на дълбочина между 3000 и 4000 метра под Индийския океан, на около 1500 километра от бреговете на Пърт, град в Австралия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи