"Ало, ало" кацна в Коиловци

Мистериозните френски парашутисти били разведки

"Ало, ало" кацна в Коиловци | StandartNews.com

Париж. Историята с мистериозните френски парашутисти, които кацнаха преди десетина дни в плевенското село Коиловци, заприлича на филма "Ало, ало". Медиите в Париж разкриха, че става въпрос за тайно учение на разведки, част от които са били заловени и пребити от местни селяни.

Парашутистите, за които първоначално се твърдеше, че са "любители на екстремните спортове", всъщност са от френската Генерална дирекция за външна сигурност.

Военнослужещи от външното ни разузнаване наскоро са имали проблеми в България, разказва списание „Мариан”. В нощта на 15 срещу 16 октомври близо до село Коиловци, край град Плевен, петима френски военни са били нападнати от местни жители, тъй като са били помислени за роми крадци. Двама от тях са с леки наранявания от огнестрелни рани по краката, трети е със счупен нос. Инцидентът се е разиграл в нива с люцерна, която трима българи са пазели от набези.

Двама от френските военни са влезли в България нелегално с парашут, прелитайки с планер над границата на страната с Румъния. Някои от военните са говорили български език и са се представили като екстремни спортисти.

Според вестник „Поан” двама от французите са ранени в краката, един е със счупен нос, а останалите са успели да избягат. В крайна сметка те са били върнати във Франция на 20 октомври.

Запитан за инцидента, френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан е отказал коментар, но дал да се разбере, че става въпрос за незначителен инцидент. Генералната дирекция за външна сигурност също е отказала официално становище.

Около мястото на инцидента са намерили компютри, неопренова екипировка за гмуркане, професионален фотоапарат и много други любопитни предмети. Ранените, които са били отведени в болница, след като са поискали да се свържат с френското посолство в България, са обяснили, че са спортисти, практикуващи екстремни спортове. Те са заявили, че двама от групата са скочили от самолет над Румъния и са се приземили на 40 километра от мястото на скачането, след като известно време са се носили с планер. Те са се срещнали със своите приятели, които са влезели в България със самолет, пристигнал на летището в София.

След инцидента вътрешният министър Цветан Цветанов обясни, че става въпрос за обикновени туристи. Депутатът от БСП Румен Петков и кметът на с. Коиловци Красимир Иванов пък сравниха инцидента с атентата на летище Сарафово и изпратиха на 29 октомври писмо до главния прокурор Борис Велчев. Петков заяви също, че ще настоява да се създаване на парламентарна анкетна комисия по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай