Берлин остава на тъмно. Гасят лампите на паметници

Около 200 емблематични сгради в германската столица няма да бъдат осветени през нощта

Берлин остава на тъмно. Гасят лампите на паметници | StandartNews.com

Берлин реши да изключи светлините на няколко паметника и исторически сгради през нощта в сряда срещу четвъртък като част от националните усилия за пестене на енергия на фона на страховете от недостиг през зимата, съобщават световните агенции. 

Около 200 емблематични сгради в германската столица, включително Колоната на победата, дворецът Шарлотенбург и кметството няма да бъдат осветени през нощта.

„Като се има предвид войната срещу Украйна и заплахите от Русия по отношение на енергийната политика, важно е да използваме енергията си възможно най-внимателно“, каза Бетина Яраш, сенатор по околната среда, мобилността и потребителите в Берлин. 

Градът ще спести от потреблението на енергия от 1400 проектора, използвани за осветяване на тези обекти. 

За да спрат автоматичните механизми, които включват светлините при падане на нощта, е необходима човешка намеса сграда по сграда, което ще отнеме няколко седмици. Берлин първоначално няма да спести пари в резултат на мярката, тъй като цената на интервенцията е същата като 40 000 евро разходи за електроенергия, спестени за една година. 

Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер също се опита да даде пример тази седмица, като обяви, че официалната му резиденция в Берлин, дворецът Белвю, вече няма да бъде осветен през нощта, освен при специални случаи, като държавни посещения.

В продължение на няколко седмици правителството на германския канцлер Олаф Шолц призова за национална мобилизация за пестене на енергия, тъй като цените експлодираха след нахлуването на Русия в Украйна. Русия наскоро драстично намали доставките на газ за Германия - един от нейните основни клиенти - като част от продължаващото си противопоставяне със Запада, подхранвайки страховете от зимен недостиг. 

В Германия стартира кампания, насочена към промишлени и битови потребители, за насърчаване на определени практики, като например намаляване на климатизацията на сградите, благоприятстване на обществения транспорт или закупуване на душове, които използват по-малко вода.

Много големи градове в страната също обявиха планове за пестене на енергия.

Преди войната в Украйна Германия купуваше 55% от газа си от Русия, дял, намален в началото на юни до 35%, но все още оставя страната на милостта на съкращенията на газа, решени от Москва. Енергийната компания "Газпром" на няколко етапа намали доставките на газ за Германия до 20% от капацитета по газопровода "Северен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай