След корупционния скандал с евродепутати. ЕП отнема още имунитети

Знаят се имената им

След корупционния скандал с евродепутати. ЕП отнема още имунитети | StandartNews.com

Европейският парламент реши да снеме имунитета на двама евродепутати. Това се случва на фона на корупционния скандал, който шокира Брюксел, пише euronews.com.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола стартира спешна процедура за отказ от правна защита на двама депутати след искане на белгийските власти. 

Припомняме, че скандалът започна с ареста на гръцкия евродепутат Ева Кайли. Тя бе обвинена, че е приела големи суми пари, за да търгува с влияние в полза на Катар и Мароко в Европейския парламент. Други депутати от ЕС бяха замесени също в предполагаемия корупционен скандал и все още в Брюксел тече разследване. 

„Европейският парламент направи всичко по силите си, за да подпомогне разследването и ние ще продължим да гарантираме, че няма да има безнаказаност“, каза Мецола. 

„Корупцията не може да плати и ние ще направим всичко, за да се борим с нея“, каза още тя. В понеделник Европейският парламент съобщи, че Мецола е поискала от всички служби и комисии да придвижат процеса по премахване на имунитета на двамата евродепутати и това да стане до 13 февруари. 

Както в повечето парламенти по света, всеки евродепутат има парламентарен имунитет. Имунитетът пречи те да бъдат съдени, арестувани или разследвани. Пресслужбата на Европейския парламент не посочи самоличността на двамата евродепутати. 

Ройтерс обаче съобщава, че това са италианецът Андреа Козолино и белгиецът Марк Тарабела, твърдят запознати със случая. Двамата депутати не коментираха случая, като единственото, което казаха бе, че не са извършили нарушение. Обаче прекратиха членството си в групата на социалистите и демократите (S&D) в парламента. 

По-рано Козолино каза, че е готов да се откаже от депутатския си имунитет, за да може да отговаря на въпроси на властите. „Когато става въпрос за искане за премахване на техния имунитет, групата на S&D ще следва предвидените процедури по отговорен и конструктивен начин“, казаха социалистите и демократите.

Ева Кайли вече е обвинена във връзка със скандала, като прекара Коледа зад решетките. 

Световните агенции съобщават още, че схемата включвала катарски и марокански служители, които да оказват влияние върху икономически и политически решения. Кайли беше отстранена от поста вицепрезидент на Европейския парламент, след като й бяха повдигнати обвинения. 

Тя щеше да се ползва от своя имунитет, но бе хваната на местопрестъплението. Белгийската полиция тогава съобщи, че е намерила чанти с пари в дома й. Според правилата на ЕС ако депутат бъде хванат на местопрестъпление, имунитетът му автоматично прекъсва.   

Снимка: euronews.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай