Убиецът на Кокс - нацист или болен самотник?

Убиецът на Кокс - нацист или болен самотник? | StandartNews.com

Бдения се извиха на Острова, депутатката сочена за първа жертва на Brexit

Убиецът на британската депутатка Джо Кокс - Томас Меър е бил „верен привърженик" на неонацистка група в Съединените щати, твърдят щатски агенции. Роднини и съседи пък го описват пред британските медии, като тих и спокоен самотник, който помагал на съседи, но вероятно имал психично заболяване.

52-годишния Томас Меър имал „дълга история с белия национализъм". Според информацията, добита от Южния център за правна защита на бедните в САЩ, той е бил верен привърженик на Националния Съюз, първата неонацистка организация в Америка.

В Бирстал и Лондон стотици се поклониха пред паметта на Кокс и оставиха цветя. В Лондон поклонението е пред сградата на парламента и цветя оставиха депутати от всички партии и членове на правителството. Кокс е сочена за първата жертва на Brexit, тъй като беше една от най-изявените ораторки на лейбъристите и привърженичка на оставането на Кралството в ЕС. Референдумът за това след по-малко от седмица.

Меър живеел в малък дом в Бирстал, Западен Йоркшър, а съседите го описват като много „тих и спокоен човек'.

„Аз съм наистина шокиран. Той мина покрай къщата ми и ме поздрави, като всяка сутрин. Носеше сивата си тениска и шапка, както винаги, както и малък сак. Томи бе много кротък човек и много саможив", споделя негов съсед. Томас винаги бил насреща за своите познати, помагал за всичко и обичал да се занимава с градината си. Живеел на едно и също място от 40 години и никога не причинявал проблеми. Само понякога викал на децата, ако играят с топка твърде близо до градината му. „За нас беше просто Томи, наш съсед. Не е изразявал никакви становища за Европа или нещо подобно", споделят негови съседи.

Скот Меър брат на Томас, съобщава, че задържаният е имал психично заболяване, но е се лекувал. Той все още не може да повярва, че брат му би могъл да извърши това. Скот не знае брат му да се е интересувал от политика

Описван е от всички като самотник, който обаче се държал много любезно. Прекарвал много време в библиотеката и пред компютрите там. Дори помагал на местните мюсюлмани да се интегрират в общността.

Вчера простреляната от Меър депутатка от лейбъристката партия Джо Кокс в Норт Йоркшир почина. Хелън Джоан Кокс агитираше за оставането на Великобритания в ЕС. Тя често е дебатирала с избирателите си в местната библиотека, която е посещавал и Меър. Убийството и е извършено пред сградата.

Референдумът за излизане на Кралството от ЕС е след седмица.

Още по темата ТУК и ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай