ЕС се събира за трагедията с бежанците

ЕС се събира за трагедията с бежанците | StandartNews.com

Външните министри на страните от Европейския съюз се събират в Люксембург за редовното си месечно заседание. Очаква се там да бъде обсъдена поредната трагедия в Средиземно море, при която отново загинаха стотици в опит да достигнат европейска територия, предаде БНР.

Обстановката в Либия и възможностите за нормализирането й чрез политически диалог ще са една от основните теми на Съвета по външни работи. Първите дипломати ще обсъждат и събитията в Йемен, както и отношенията на Евросъюза с източните му партньори и със страните от Латинска Америка и Карибския басейн. България ще бъде представена от външния министър Даниел Митов.

Европейският комисар по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос трябваше да посети днес Сеута и Мелиля, двата испански анклава в Мароко, през които много африканци се опитват да влязат в Европа.

Аврамопулос обаче отмени визитата си, за да присъства на срещата на външните министри на страните от Европейския съюз, предаде Франс прес. Последната трагедия в Средиземно море е брутално напомняне, че са необходими смели мерки за справяне с кризата с имиграцията, подчерта гръцкият еврокомисар.
На кораба с мигранти, потънал край брега на Либия, е имало 950 души, заяви оцелял от корабокрушението бежанец от Бангладеш пред прокурор в италианския град Катания. На борда е имало близо 50 деца и 200 жени. Трафикантите заключили хората в трюмовете и им попречили да напуснат кораба, казва оцелелият бежанец. По-рано италианските власти съобщиха, че, според оцелели, на кораба е имало 700 души. Засега, по данни на италианските власти, загиналите са 24, 28 са спасени.

Междувременно италианският премиер Матео Ренци проведе извънредно съвещание на министерския съвет във връзка с трагедията.

На специална пресконференция той изрично подчерта, че драмата се е разиграла при наличието на португалски търговски кораб притекъл се на помощ. При неговото наличие, вероятно бежанците се скупчват на едната страна на превозващия ги плавателен съд и предизвикват потъването му.

Ренци обясни, че причината не е в хората, бягащи поради някаква причина към Европа, а в криминалните организации, занимаващи се с трафик на хора. Ето защо, подчерта дебело той, проблемът трябва да бъде разрешен от неговия корен чрез добре организирана дейност от всички заинтересовани страни. Италия не може да бъде оставена сама в нейната борба за човешко достойнство, каза още Ренци и призова за извънреден Европейски съвет.

Ако в действителност се установи, че броят на загиналите при днешния инцидент бежанци е бил около 700 души, то това ще е най-голямата трагедия, разиграла се Средиземно море. В спасителните дейности участват 18 кораба (7 от тях - на италианските военноморски сили) и два хеликоптера.

Статистиката сочи, че досега властите са задържали 937 нелегални превозвачи, а само за последната седмица Италия е подслонила 11 000 бежанци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай