Знаков спортист излезе от затвора. Светът го следи

Към делото му преди години имаше огромен интерес

Знаков спортист излезе от затвора. Светът го следи | StandartNews.com

Бившият лекоатлет Оскар Писториус беше освободен от затвора преждевременно и условно, съобщиха от Наказателния департамент в Република Южна Африка в петък, предаде ДПА. Това става почти 11 години след убийството на приятелката му по това време Реева Стеенкамп. 37-годишният Писториус вече е условно освободен и в дома си, казва се в кратко съобщение на властите.

Атлетът, участвал на Олимпийски и Паралимпийски игри, уби 29-годишната Стеенкамп, която бе модел и завършила право, с четири изстрела през вратата на банята във вилата си в Претория в нощта на Свети Валентин през 2013.

Писториус, чиито два крака са ампутирани от детството, бе осъдена на 13 години и 5 месеца затвор след дело в Южна Африка, което бе следено с интерес от целия свят.

По време на процеса атлетът поддържаше версията, че е стрелял няколко пъти, защото е объркал приятелката си с крадец. Но съдът отхвърли свидетелствата му и го призна за виновен за убийството.

Миналия ноември, след близо 9 години в затвора му бе отредено условно освобождане, след като той вече е излежал минималната присъда според законите на страната. Неговият изпитателен период ще продължи още 5 години, като той ще бъде следен изкъсо от властите.

В момента на убийството Писториус бе на върха на кариерата си, като той бе спечелил шест златни медала на Паралимпийските игри през 2012.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай