Забраниха на Русия да ползва "Катюша" за химн

Решението е на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана

Забраниха на Русия да ползва "Катюша" за химн | StandartNews.com

Русия получи съдебна забрана да ползва за спортни състезания емблематичната песен „Катюша“ като национален химн. Решението е на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, съобщи БЛИЦ.

В началото на 2021 г. Руският олимпийски комитет (РОК) предложи да се изпълнява „Катюша“ вместо национален химн, след като CAS наложи забрана на руските национални символи (знаме и химн) да се ползват по време на международни състезания.

Ветото беше наложено на 17 декември 2020 г. с решение на CAS заради дългогодишната практика на манипулиране на допинг проби в Московската антидопингова лаборатория и националната политика за прикриването на употреба на забранени стимуланти от спортистите. Решението се отнасяше и до руския президент Владимир Путин и редица водещи политици от страната, които нямат право да посещават международни състезания до края на 2022 г.

„Комисията на CAS реши, че частта от предишното решение „забрана на всеки химн, свързван с Русия“, се отнася и за всяка песен, която е директна препратка към Русия. Това включва и „Катюша“, заявиха от Спортния арбитражен съд.

„Катюша“ става изключително популярна в бившия Съветски съюз по време на Втората световна война, тъй като се свързва с войниците, които са оставили своите съпруги и приятелки, за да се бият на фронта. Счита се, че това е патриотична песен и призовава войниците да защитават родината.

Решението, която и да е песен да се ползва вместо химн на Русия по време на олимпийските игри в Токио, ще трябва да бъде взето от Международния олимпийски комитет (МОК), а не от РОК. Преди месец МОК обяви, че ще разгледа всички музикални предложения, внесени от руска страна.

„Ще бъдем по-толерантни и по-сили. Не може веднага да изберем песен. Може би трябваше предварително да направим гласуване сред спортистите, но ние сме голяма държава и имаме много спортисти. Трябва да определим според какви критерии ще изберем песента. Тя със сигурност трябва да е известна по света, да е младежка и патриотична“, заяви София Великая – председател на Комисията на спортистите към РОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай