Йорданов: Бях от "Волфсбург" заради Мартин Петров

Като се прибера в България най-важно е да има шопска салата

Йорданов: Бях от "Волфсбург" заради Мартин Петров | StandartNews.com

Едисон Йорданов е роден в Рощок. Баща му Лъчезар е българин, а майка Карина - германка.

От миналата година е в "Борусия" (Дортмунд). Преди това изкара 7 сезона в "Ханза". Играе за втория отбор на "жълто-черните". Тази зима бе на подготовка със звездите от представителната селекция и дори е картотекиран за мачовете от Първа Бундеслига. Едисон е част и от младежкия национален отбор. Самият той признава, че Михаил Мадански е, чевекът, който е успял да го убеди да се състезава за родината ни. Ето какво сподели Йорданов пред "Стандарт".

- Може ли да се каже, че да играеш в "Борусия" е сбъдната мечта?

- Да, макар че никога не е имало отбор, за който да кажа, че ми е мечта да играя в него. Важното е да съм в Бундеслигата и в националния. Харесвам играта на "Дортмунд" откакто Юрген Клоп е треньор. Въпреки това "Борусия" не е бил моят отбор. Преди години стисках палци за "Волфсбург" заради Мартин Петров. Аз не мога да бъда фен. Да, има отбори, които ми прави удоволствие да гледам. В Испания това е "Барселона", в Англия - "Манчестър Юнайтед".

- Прави впечатление, че напредваш с българския?

- Имам учителка, при която ходя веднъж седмично. Искам да го науча добре, ще ми трябва, особено ако продължат да ме викат в младежкия национален отбор. Разбирам почти всичко, когато треньорът ми казва какво да направя. Трудно обаче говоря с останалите играчи. Особено когато искаме да си правим кеф. Затова трябва да го науча още по-добре.

- Защо избра България, а не Германия?

- Треньорът Михаил Мадански говори по телефона с мен и баща ми. Знаех, че татко много ще се зарадва, ако избера България и не мислих много. Тук в Германия имах проблем с един треньор, имаше и други причини, сега не искам да казвам точно какви, но така се развиха нещата.

- Да, но примерно с Германия имаш шанс да европейска и световна титла?

- В Германия е изключително трудно въобще да влезеш в националния отбор. В момента точно на моята позиция има страшно много и добри играчи. Иначе, да, ок, ако си там, Германия всеки път има шанс да спечели нещо. Прави ми впечатление, че България има страхотни млади футболисти и може да се получи нещо добро.

- Колко често се връщаш в България?

- Нямам много време. Прибирам се, когато има лагер на младежкия национален отбор. Иначе през сезона изключено. Имам баба и братовчеди в България.

- Какво ти готвят като си дойдеш?

- Най-важното е да има шопска салата.

- Кой е футболистът, на когото най-много се възхищаваш?

- Кой, кой? Трудно ми е...Ок, Лионел Меси, ако е в топформа, е футболист, когото можеш да гледаш и да си казваш: "Охо, какво прави!". Има и други много добри футболисти. Например на мен ми харесва да гледам звездите, как играят, какво правят.

- Беше на подготовка с първия отбор на "Борусия", как се чувстваше сред толкова много звезди и как се държаха те с теб?

- Бяха много приятелски настроени. Готини хора.

- Каква целта, която искаш да постигнеш?

- Аз вече го казах - да играя в Бундеслигата и в "А" националния отбор.

- А как ти звучи - дует с Роберт Левандовски?

- Хубаво, но лятото Левандовски отива в "Байрн" (Мюнхен) и няма да се засечем.

- Юрген Клоп ти е поръчал голове за втория отбор, ще се справиш ли?

- Да, ама това е нормално. Аз знам какво трябва да направя. Трябва да бележа голове, да давам асистенции за втория отбор, за да продължа да се развивам.

- Чувстваш ли се звезда във втория отбор?

- Не, не. В "Дортмунд" има играчи, които са звезди, като Левандовски, Ройс...За да стана като тях имам още дълъг път да измина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай