Верстапен триумфира във Формула 1, на крачка е от титлата

На пистата "Ред Бул Ринг" край Шпилберг нидерландецът спечели Гран при на Австрия

Верстапен триумфира във Формула 1, на крачка е от титлата | StandartNews.com

Световният шампион във Формула 1 за последните два сезона Макс Верстапен направи поредна крачка към третата си титла.

На пистата "Ред Бул Ринг" край Шпилберг нидерландецът спечели Гран при на Австрия, девети кръг за сезона. По този начин пилотът на Ред Бул записа петия си пореден успех и общо седми през сезона, а тимът на "биковете" остава непобеден през 2023 година.

Верстапен, който в събота спечели спринтовото състезание, а днес потегли и от полпозишън, нямаше никакви притеснения да заеме първото място. Само за един момент около 15-ата обиколка той сдаде временно лидерската позиция, но това се дължеше на по-ранното му влизане в бокса. След това той караше на чиста писта пред себе си и не бе притеснен особено, за да види карирания флаг 1 час, 25 минуту, 33.607 секунди след старта.

Много по-интересна се оказа борбата за останалите позиции на подиума.

В крайна сметка второто място бе спечелено от пилота на Ферари Шарл Льоклер. Монегасецът, който потегли от втората позиция, направи най-добрия си старт за сезона и с известна доза помощ от съотборника си Карлос Сайнс-младши успя да задържи позицията. Така той записа най-доброто си представяне през сезона и едва втория си подиум в него след третото място в Гран при на Азербайджан. Финалното време на Льоклер бе с 5.155 секунди по-бавно от това на победителя.

Трети финишира Серхио Перес. Мексиканският пилот на Ред Бул потегли от осма позиция и бе въвлечен в тежка битка с испанеца Сайнс и британеца Ландо Норис от МакЛарън. Десет обиколки преди края, в 61-вата, той успя да направи решително изпреварване на Сайнс, но отбранителната стратегия на пилота на Ферари в туровете преди това отне възможността на Перес да се бори за второто място. Мексиканецът пристигна на финала на 17.188 секунди зад съотборника си Верстапен.

Сайнс, Норис и испанският ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин затвориха челната шестица, като тримата пристигнаха в рамките на десет секунди и половина минута от времето на победителя.

Допълнителната точка за най-скоростна обиколка също отиде на сметката на Ферстапен. В края на състезанието той имаше толкова голяма преднина, че реши да влезе в бокса за четвърти път, за да сложи най-меките гуми и да запише и най-бързата обиколка в състезанието от 1:07.012 минути.

С точки от днешното състезание приключиха още британските пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, които останаха седми и осми, французинът Пиер Гасли с Алпин и канадецът Ланс Строл с Астън Мартин, който затвори десетката.

До финала не успя да достигне единствено Нико Хюлкенберг. Германецът трябваше да се откаже заради технически проблем в болида на Хаас още в 13-ата обиколка,

След днешното състезание Верстапен остава начело в класирането при пилотите с 229 точки. Втори е Перес със 148, а трети със 129 точки е двукратният световен шампион Алонсо. Четвърти със 108 точки е Хамилтън, а след него са пилотите на Ферари Карлос Сайнс и Шарл Льоклер, съответно със 86 и 72 точки.

При конструкторите убедително на първо място е Ред Бул с 377 точки. Втори е тимът на Мерцедес със 178 точки, а на трето място със 172 точки е Астън Мартин. Ферари е на четвърта позиция със 158 точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай