Великобритания е №1 по медали на Евро 2014

Великобритания е №1 по медали на Евро 2014 | StandartNews.com

Цюрих. Великобритания завърши като №1 по медали на 22-ото европейско първенство по лека атлетика в Цюрих. Поданиците на Елизабет II спечелиха 12 златни отличия, 5 сребърни и 6 бронзови. Британците обраха всички титли в спринтовете при мъжете. Второто място в подрежането по медали е за Франция с 9 зл, 8 ср и 6 бр. Германия е на трето място с 4-1-3. В класирането по точки (дават се за подреждане до 8-о място) първи са Русия с 214 т.

Българските атлети завършиха на 26-о място с 14 т от всички 50 страни участвали на европейското. От 21 национали имаме две пети места, по едно шесто, седмо и осмо, и две дванайсети. Класиране, което съответства на факта, че сме най-бедната страна в ЕС.

"На пръв поглед има диспропорция в тези 9 финала и липсата на медал, но на нашето положение е и една доказана сила в атлетиката като Румъния с която винаги се съпоставяме и в спорта и в икономиката, коментира президентът на БФЛА Добромир Карамаринов. - Ако преди европейското ми бяха казали, че ще имаме 9 финала щях да дам отлична оценка. Но сега за цялото ни представяне това не може да се каже, защото нямаме медал. Само лаиците могат да кажат, че времето не е оправдание за Ивет Лалова. Точно времето на финала в който имаше насрещен вятър и недъжд е причината ние да нямаме медал на 100 м. Да, времето бе еднакво за всички, но атлетите като физика и килограми не са еднакви и за това времето им влияе различно. Сега има горчивина, заради липсата на медал. Трябва да се радваме, че именно младите състезатели като Габриела Петрова, Тихомир Иванов, Румен Димитров и Митко Ценов показаха големи възможности, а от последния очаквахме повече, защото загатна за това в квалификациите. От тях Габи показа, че е боец, заради това, че се завърна след тежка контузия и на финала си направи личен рекорд. При тези обещаващи млади състезатели очакванията са ни за медали още на следващото европейско първенство. Добри думи заслужава и Ваня Стамболова, която в тази нова за нея дисциплина не се предаде, а бяга финал и завърши на престижното шесто място. Силвия Дънекова също показа потенциал в квалификациите, но не го реализира на финала".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай