В кои спортове ще видим българи на игрите в Токио

Общо 42 състезателя в 12 спорта ще носят българския трибагреник

В кои спортове ще видим българи на игрите в Токио | StandartNews.com

Съвсем близко вече е началото на любимите за всички почитатели на спорта летни Олимпийски игри. Както знаем те бяха отложени миналото лято поради опасностите от зараза от ковид вируса, но това лято Токио 2020 ще приеме най-добрите спортисти в очакване на нови рекорди и високи постижения. Игрите са чудесна възможност да участвате и спечелите със специалния Palms bet бонус код. Малко преди началото на самите игри нека да погледнем в кои спортове и с кои спортисти ще бъде представена България.

Общо 42 състезателя в 12 спорта ще носят българския трибагреник. За знаменосец на групата е избрана донеслата много медали на страната ни състезателка по спортна стрелба Мария Грозева. Интересно е, че броящ на жените в българската група за игрите е доста по-голям от този на мъжете. Може би добра новина е, че българската делегация е с най-ниска възраст от всички наши делегации след игрите през 1956 година в Мелбърн. Надяваме се младостта да ни донесе много приятни емоции и медали. Спортовете, в които ще се представят нашите състезатели са: Бадминтон, където имаме три състезателки; бокс, в който жените са две и един представител на мъжете; вдигане на тежести имаме двама състезателя при мъжете; в гимнастиката имаме един представител при мъжете и седем при жените; джудо с двама мъже и една жена; в спортната стрелба две дами и един мъж; при състезанията по карате ще имаме една представителка; в леката атлетика един мъж и четири жени; плуването е с четири състезателя при мъжете и една при жените; в борбата имаме трима мъже и четири дами; кану каякът е с една представителка при жените и тенис на маса също с една наша представителка.

Нека да погледнем кои наши състезатели ще мерят сили с най-големите и добрите. В бадминтонът ще видим Линда Зечири, която ще се представи в индивидуалната надпревара. По двойки ще участват Габриела и Стефани Стоеви. В боксът ще стискаме палци за Стойка Кръстева в категория до 51 килограма и Станимира Петрова до 57 килограма. При мъжете ще наблюдаваме Даниел Асенов в категория до 52 килограма. Един от спортовете, в които България години наред печелеше медали за съжаление на тази Олимпиада ще бъде представен само от Божидар Андреев до 73 килограма и Христо Христов до 109 килограма. В художествената гимнастика ще се надяваме на медал от ансамбъла ни, както и индивидуално от Боряна Калейн и Катрин Тасева. Леката атлетика също е сред спортовете, където силно се надяваме на медал от Ивет Лалова – Колио и Мирела Демирева. Не подценяваме и другите ни състезателки – Инна Ефтимова, Тихомир Иванов и Габриела Петрова и им пожелаваме успех. Ивет Горанова в категория до 55 килограма ще ни представи в карате битките на Олимпиадата. В спортната стрелба се надяваме Мария Гроздева да успее в двете дисциплини, на които ще участва, 10 и 25 метра стрелба с пистолет. В плувните басейни са големи надеждите за нашия Антъни Иванов, който ще се представи на 200 метра бътерфлай. Борбата също е традиционно силен за нас спорт и дано възвърнем позагубената в последните години слава. Ще стискаме палци на Георги Вангелов в свободния стил и Айк Мнацаканян и Кирил Милов при класиците. При жените имаме четири представителки – Миглена Селишка, Евелина Николова, Тайбе Юсеин, Мими Христова.

България има 51 златни, 87 сребърни и 80 бронзови медала от Олимпийски игри. Последните две Олимпиади в Лондон 2012 и Рио Де Жанейро не ни донесоха злато, но спортистите ни се върнаха с по три сребърни и три бронзови медала. Най-доброто ни класиране по медали е в Москва 1980 година с 41 медала, а най-много златни – 10 сме спечелили в Сеул през 1988 година. От спортовете най-много златни медали ни е донесла борбата 16 медала, следвана от вдигане на тежести – 12 златни медала, лека атлетика – 5. Да се надяваме, че Олимпийските игри в Токио ще ни донесат много радост и повод да слушаме химна си и нашите спортисти ще получат заслужените си оценки, без да са ощетявани. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай