Четвъртък,

УЕФА иска да остави финалните осмици

От: Пламен Вълков -
УЕФА иска да остави финалните осмици
A
A
A

Президентът на УЕФА Александър Чеферин разкри, че формат с по един мач на неутрален терен може бъде използван в бъдеще отново в Шампионска лига и Лига Европа. Заради COVID-19 именно такъв формат бе наложен за доиграването на европейските клубни турнири.

„Бяхме принудени от обстоятелствата да го направим, отборите нямаха шанса да бъдат домакини и гости, както е обикновено. Но в същото време видяхме нещо ново. Така че ще мислим върху този вариант и в бъдеще. Може и да се наложи да го използваме", заяви Чеферин пред Ройтерс. Той е категоричен, че форматът с по един мач има своите плюсове, един от които е фактът, че отборите трябва веднага да търсят голове, а не да разчитат на реванша.

„Наблюдавахме мачове без кой знае колко тактика и изчакване, без много сметки. Когато единият отбор вкара, другият трябва и той да вкара възможно най-скоро, за да продължи напред. Ако имаш втори мач, винаги можеш да си направиш сметката как да завършиш в първия", коментира Чеферин.

„Да, имаме повече завладяващи мачове, но са по-малко като бройка и притежателите на ТВ-правата може би няма да харесат това, че им намаляваме бройката на срещите, в които продават реклами. Така че, когато цялата тази ненормална ситуация във футбола завърши, ние трябва да дискутираме всички аспекти".

Ако се стигне до каквато и да е промяна, тя ще влезе в сила най-рано след сезон 2024/25, когато изтича договорът за актуалния формат провеждане на европейските клубни турнири. Определяна на победителя чрез финална осмица като тазгодишната трудно ще може да се впише в календара на УЕФА и ФИФА.

„Вижте, със сигурност това е един много интересен формат. Сега, аз се съмнявам доколко разпределението на календара в момента би ни позволило да направим финална осмица като турнир, защото това ще отнеме твърде много време. Но формат с един мач и система, каквато е сега, мисля, че би била много по-вълнуваща от формата, който беше преди", каза той. И след това уточни: „Но е просто идея и то не е обсъждана в широк кръг от участниците в процеса".

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички