ЦСКА получава "Армията", вадят имоти на тезгяха

Всяка община със спортен комплекс и покрит басейн, настоява Георгиева

ЦСКА получава "Армията", вадят имоти на тезгяха | StandartNews.com

София. Точно два часа продължи отчета на спортния министър Мариана Георгиева за първите шест месеца от нейната работа. От подробното й експозе стана ясно, че проектът за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта е минал успешно през всички комисии и се чака да бъде внесен на първо четене в Пленарната зала.

Професорът по синтаксис обеща хубава, благодатна и грижовна 2014-та година за масовия спорт и анонсира някои твърде амбициозни цели като например създаването на мултифункционални комплекси във всяка община. Те ще трябва да са пригодни за няколко спорта и забележете, във всеки ще има покрит плувен басейн. Изграждането на тези съоръжения ще започне догодина в 1/3 от общо 264 общини.

Веднага след приемането на закона за спорта, министърът ще даде стадион "Българска армия" на ЦСКА. Тя обяви, че ще се работи и по реконструкцията на базата "Червено знаме". "Срам ме е, въпреки че съм държелива, от състоянието на "Червено знаме" и "Къро" (на 4-и километър). Не искам тези обекти да са руини на спортната слава от миналото и някаква спортна археология", коментира Георгиева. Тя сподели, че стадион "Юнак" е голямата й грижа. "Общината си го е харесала, сякаш смятат, че е в процес на притулване и затихване. Създава се усещането, че нещата се водят съзнателно към фалит, за да бъде приватизиран. Да забравят, че ще продадем интересите на спорта. Това място попада в нашия фокус", обясни още министърът. Георгиева призна, че

басейна "Спартак" "е горещ картоф, който още пари",

но спортното ведомство си го взима и ще го предостави на спортните клубове "Левски", но не на ОСК. Министерството вади на тезгяха имотите си, които не функционират. "Всички тези, които стоят като пълнеж и амбалаж ще бъдат предоставени за приватизация. Парите ни трябват, за да градим нови съоръжения, които да се ползват", каза още първата дама в спорта. Държавата ще финансира приоритетно 21 федерации. Те са предложените от БОК, като разминаване е имало само за три - ветроходство, тенис на маса и шейни. Конният спорт, който изглеждаше като спорно предложение на БОК, остава в елита. Президент на централата е Тодор Гергов, син на пловдивския лидер на БСП Георги Гергов. Оказа се, че титаничната фигура на генерал Владимир Стойчев обаче стои зад решението федерацията да оцелее сред фаворитите. "Тук няма екзотика. Колеги, изповядвам ви се и се отчитам на отворени завеси. Генерал Стойчев е емблема и история на олимпийското движение. Това е уважение към паметта му, а също конете са част от българската традиция и философия.

Дошли сме на тази земя на коне,

обясни Георгиева. Шестнайсет олимпийски спорта ще бъдат в т.нар. втора група. За неолимпийските дисциплини е предвидено проектно финансиране. Договорите с федерациите ще бъдат подписвани през януари, а не през май, както е било досега. "Централи със задължения няма да финализират контрактите си", категорична бе Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай