ЦСКА направи феновете брокери

ЦСКА направи феновете брокери  | StandartNews.com

Продадоха 300 000 книжа за 1 млн. лева, 6000 нови акционери влязоха в клуба

Стогодишнината на Българската фондова борса ще се запомни с едно знаменателно събитие - пускането на акции на ЦСКА на капиталовия пазар.

Червеният тим е първият у нас и първият значим в Източна Европа, който се хвърли в подобна финансова операция. Която пък накара феновете, пък и много българи, да разберат какво е всъщност фондова борса. А мнозина дори да се превърнат в брокери. Хиляди ровеха по цял ден в сайтовете, за да видят как вървят продажбите. Между 5 и 6 хиляди акционери ще се възползват до понеделник от допълнителната емисия акции на ЦСКА. Като бройка сделките с "червени" акции удариха в земята тези на куп големи фирми. Често ЦСКА беше и в топ 3 като паричен оборот за деня. Посредници завъртяха реклами, "Елана" дори отвори постоянен офис на стадион "Българска армия". Скокът в тъмното се оказа неуспешен, поне според думите на финансиста на ЦСКА Александър Тодоров, който очакваше поне 20 000 акционери. Кампанията обаче раздвижи блатото, наречено български футбол. Следващите вече

ще знаят, че в продажбата на акции няма нищо страшно

нищо измамно. А и куп футболни капацитети, сред които авторитети като Наско Сираков и Лъчо Танев, подкрепиха опитите в тази насока. Времето на едноличните собственици в българския футбол, на чичко-паричко, както обича да казва Александър Томов, май е отминало.

Всъщност Томов опита скок в тъмното в отчаян опит да върже някакъв бюджет на потъналия в борчове футболен клуб. Идеята беше "червените" да бъдат вдигнати на крака с допълнителна емисия от 3 млн. акции на стойност 9 млн. лева (иначе "Лира инвестмънтс" на Томов държи по-голямата част от основния пакет от 5 090 000 акции). Доста цесекари възприеха купуването на акции като кауза. И приготвиха левчетата с мисълта, че ги даряват за любимия отбор, а не инвестират на борсата. Рекордната покупка е от последния понеделник, когато неизвестен купи 34 000 акции на ЦСКА срещу 102 000 лева (без комисионите). Човекът не си разкри името. Футболни величия на ЦСКА като Мартин Петров и Лъчо Танев, депутати, начело с Мая Манолова, бизнесмени като Стойне Манолов, с охота се снимаха като новоизлюпени акционери. С единствена цел да дадат тласък на кампанията. Дребни бизнесмени и банкери вадеха по 5000, 10 000, 15 000 лева. Но най-масово се пазаруваха пакетите от по 30-60 лева.

Не малко хора веднага

обвиниха Александър Томов, че продава захарен памук

Прибира пари срещу една сладка илюзия, която обаче ще остави касата на ЦСКА празна. Други директно обвиниха бившия вицепремиер в далавера. Естествено левскарите се скъсаха да майтапят съперника как със събраните пари Томов ще си изкара хубава пенсия на някой остров. Всъщност проспектът на ЦСКА пред КФН показа ясно, че при успешна емисия първите пари ще отидат за задължения в НАП, после за база и едва тогава за текущи разходи на тима. Сянката на съмнението обаче така и не изчезна по време на цялата кампания. "Червените" не дооцениха и други фактори. Най-честите жалби идваха от малките населени места, където банките нямат готовност да купуват акции. Привърженик на ЦСКА разказа как завел трима свои приятели в Ловеч, които приготвили 30 лева за минималния пакет от 10 акции. Като чули за комисиона от 15 лв., и тримата излезли от банката.

Така, за повече от 45 календарни дни, ЦСКА успя да продаде над 300 000 акции за близо 1 млн. лева. Но за да е успешна емисията, трябва да бъдат изкупени 1,4 млн. акции. Т.е. Александър Томов и останалите едри акционери ще трябва да извадят пари. Иначе този милион, даден по допълнителната емисия, ще трябва да бъде върнат на запалянковците.

Едрите риби

Напук на обещанията малцина едри бизнесмени инвестираха в акции. Тези, които го направиха, купиха директно от Александър Томов, а не от фондовата борса. Така парите им бяха използвани за гасенето на пожара около лиценза на ЦСКА. Още през есента акции на "Лира" си купиха Юли Димитров, бос на пицарии "Уго", футболният мениджър Емил Данчев. Тази пролет 600 000 лева извади Петър Манджуков заради сина си Ивайло. 600 000 лева даде и Галин Михайлов, член на Съвета на директорите на "Трейс Груп Холд". Със значителна сума се отчете строителна фирма "Калистратов".

Писна ми от еснафи, които не купиха един червен шал

Елин Рахнев, поет и драматург

Приемам всичко това като някакво пречистване, за което ние, които обичаме този отбор, толкова дълго говорим. Приемам го и като много малък жест към цялата идея ЦСКА. Приемам го и като послание към тези, които идват след нас. Приемам го като възможност да изкажеш сърцето си. Приемам го и като малък символ на съпричастност към всеки един от нас, които сме на стадиона. Да, любовта не се измерва в пари, акции, в банкоматна треска. И точно по тази причина, лично за мен, това просто е една малка доза, една щипка от моето достойнство. Писна ми от хора, които единствено и само дават рецепти, качили краката си на табуретките, зазяпани в плазмите си. Писна ми от тази жестока, болезнена, безцеремонна подозрителност към всеки и всичко. Писна ми от такива, които обичат ЦСКА, а нито веднъж не купиха един червен шал за съседското хлапе. Писна ми от еснафи, заровили главите си в полите на жените си, които нито веднъж не стъпиха на стадиона, а иначе знаят всичко и дават оценки за всеки. Писна ми от такива, които непрекъснато живеят с мисълта, че някой ще ги излъже и ще им вземе шпековия салам от хладилника. Ето по тази причина си мисля, че тези акции са преди всичко много лична аритмия, а после всичко останало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай