Това ни е последният шанс, обяви на тръгване Скатов

Вътрешното ми чувство е, че ще успея, написа алпинистът от базовия лагер

Това ни е последният шанс, обяви на тръгване Скатов | StandartNews.com

Преди 3 дни Атанас Скатов даде последното си интервю. От базовия лагер под К2 той разговаря с екип на БНТ и сподели своите очаквания за атаката.

Ето какво каза алпинистът за колегите от БНТ:

"То е един шанс сега ако успеем, защото след това го дават трайно разваляне на времето, след 6-и, 7-и, 8-и, 9-и, 10-и е над 100 км/ч. Аз лично съм изключително щастлив, че човек с моя режим на хранен дойде на зимна експедиция, изкара 45 дни, видях за какво става въпрос, качих се на 6600 м. Така че целта е постигната малко или много", каза пред БНТ алпинистът.

"Вътрешното ми чувство ми казва, че шансът ми е много голям, все пак имам 21 експедиции. Знам, че винаги може да се промени всичко, всяка една секунда. По-добре да се кача директно на лагер 2, вместо да спя тази нощ на лагер 1, ако човек се чувства достатъчно добре в планината, по -добре да взима големи разстояния наведнъж", сподели още Скатов.

В своята страница на която се следеше експедицията той написа преди атаката следното:

"След дълго чакане, което продължи почти 18 дена, малко преди края на експедицията получихме добра прогноза за дните 4-ти и 5-ти февруари. Прозорецът е много кратък, но това е единствената ни възможност да опитаме да изкачим върха. Пожелайте ни да имаме възможно по – малко вятър и повече слънце. Със смирение и молитви към Краля на планината – връх Чогори! Бог напред и ние след него!Заедно напред и нагоре, скъпи приятели! Благодаря сърдечно на всички за подкрепата!

Още по темата: Откриха тялото на Скатов

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай