Топалов смени пешките със сапун

Гросмайсторът снима фигури уникати в Лондон

Топалов смени пешките със сапун | StandartNews.com

Веселин Топалов игра шах с нестандартни фигури. Българският гросмайстор направи куп снимки с телефона си и бе смаян от невероятната колекция шахове, която видя във втория почивен ден на турнира Гран при в Лондон. Участниците имаха удоволствието да посетят галерията Saatchi. В нея са представени 16 шаха проектирани от водещи съвременни художници в света. Изложбата в британската столица ги събира за първи път заедно. Всеки комплект е изработен от различни материали - дърво, стъкло, порцелан, сребро и кехлибар. Американският художник Пол Макарти, който е голям фен на древната игра, пък представи шах от случайни предмети, взети от личната му кухня. Така например кафемелачката и кетчупа играеха ролята на топове.

Веско разведри компанията като направи няколко хода срещу Петер Леко, атакувайки с кон във вид на течен сапун.

Изложбата "Изкуство и шахмат" първоначално включва пет комплекта, но с времето колекцията прибавя нови и нови идеи, и вече гастролира във водещи музеи на Америка, Италия, Русия, Чехия, Австралия и др.

В същото време с подновяването на надпреварата Топалов се изкачи до третото място във временното класиране. Русенецът спечели втората си победа в деветия кръг. С черните фигури той спечели на 53-ия ход срещу украинеца Василий Иванчук. Българинът, който е поставен под номер четири в схемата с ЕЛО 2752, вече събра 5,5 точки. Начело е Шахрияр Мамедяров (Азер) с 6 т.

Късно снощи българският гросмайстор срещна англичанина Майкъл Адамс, като има белите фигури. Във верига Гран при на ФИДЕ за сезон 2012-2013 са включени шест турнира. Следващите ще са в Ташкент, Лисабон, Мадрид, Берлин и Париж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай