Тихомир Иванов е финалист на Евро 2014 (ОБЗОР)

Тихомир Иванов е финалист на Евро 2014 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Цюрих. Талантливият плевенчанин Тихомир Иванов пренаписа историята в скока на височина, като стана първият български атлет на финал на европейско след 24-годишно прекъсване. През 1990-а в Сплит легендарният Георги Дъков спечели бронз от шампионата на Стария континент.

Въпреки дъждовното време в Цюрих и температура само от 14 градуса 20-годишният Иванов показа завидна психика и умения и с успешен трети опит на 223 см завърши девети, което му осигури място на финала в петък от 20,46 ч (бъл.вр).

"Още ме е страх да скачам на дъжд и вероятно заради това бях малко неуверен", коментира след квалификацията Иванов. "За решителния последен опит на 223 направихме една корекция в разбега с моя треньор. Изтеглихме с една стъпка напред, след като във втория се видя, че проблемът е в разбега. Просто си върнах стария разбег и се получи. Това, което се случи до момента с мен, е един голям финал".

Той бе поздравен в микс зоната лично от президента на БФЛА и шеф на Жури д'Апел на Европейското Добромир Карамаринов с думите: "На финала ти пожелавам да си гониш личното постижение".

Другият ни атлет в дисциплината Виктор Иванов завърши с 215 см и не успя да намери място на финала.

Успешен дебют на европейско, но вече на 800 м направи и Ваня Стамболова. Тя с лекота завърши втора в серията си с 2:01,60 мин и по място се класира за полуфинала. "Чувствам се страхотно като за първо голямо състезание на 800 м. Хубаво е, че конкурентките не ме познават. Така че в тази връзка може да има някакви изненади", каза със загадъчна усмивка Ваня. Тя ще бяга на полуфинала в четвъртък от 19,38 ч.

Малшанс провали Гошо Иванов

Тотален карък съпроводи участието на финала в Цюрих на атлет номер 1 на България за 2013-а Георги Иванов. Сливналията, който това лято има 20,91 м, започна с фаул, след като гюлето му се измести и му затисна пръстите. Във втория Иванов прати уреда на около 20,50 м, но при падането уредът закачи страничната линия и съдиите дадоха фаул. В решителния трети опит той отново тласна над 20 м, но този път гюлето падна извън огражденията.

"Ще търся реванш на европейското в зала през март догодина", каза Иванов след финала.

Титлата взе с 21,41 от първия опит Давид Щорл (Гер). Втори с 20,86 м е Борба Бибас (Исп), а трети с 20,83 м е двукратният олимпийски шампион Томаш Майевски (Пол).

Скандал в Цюрих заради заспал съдия

Голям скандал на европейското в Цюрих предизвика един от съдиите в скока на дължина при мъжете от многобоя. Реферът, който отговаряше за поставянето на уреда в трапа, откъдето се мери опитът, "проспа" приземяването в най-добрия опит на лидера в класирането Кай Казмирек (Гер). След това, без да се възмути, сложи шиша за измерване с повече от 30 см от реалното постижение. Още с края на състезанието от немския тим подадоха контестация за измерването на този опит. Жури д'Апел начело с председателя му Добромир Карамаринов заседава по случая няколко часа. След прецизно преглеждане на всички видеозаписи от въпросния скок бе установено, че съдията е сбъркал. Постижението на немския атлет бе увеличено до реалните в опита му 7,68 м.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай